Производството на месни колбаси в страната бележи слаб ръст

Производството на месни колбаси в България се е увеличило с 1% през 2010 г. спрямо предходната година, предаде агенция "Фокус". Промишленото производство на свинско и телешко месо покрива само нуждите  за прясна консумация в магазинната мрежа, докато за месопреработвателната се използва вносно. Най-често свинско и говеждо замразено месо се доставя от страните от ЕС, защото е по-евтино в сравнение с произвежданото в страната.


Вносът на суровини се налага поради постоянен спад на броя на отглежданите животни, посочва Магдалена Младенова от Асоциацията на месопреработвателите в България. Тази тенденция е характерна и за страните от ЕС, където също се използва вносно месо при производството на месни продукти.  През мината година производството на месни продукти в България възлиза на 106 053 т, а на приготвени храни и месни консерви – на 14 000 т.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK