Германия ще бъде опасно близо до икономически застой през 2012 г.

Най-влиятелните германски икономически институти предвиждат едва 0.8% ръст на местната икономика през следващата година, стана ясно в най-новия им доклад, който Reuters цитира. Тревожната прогноза за лидеа сред европейските икономики се дължи на все по-силния натиск на дълговата криза върху страната.


В предишния си доклад основните мозъчни тръстове на страната предвидиха 2% ръст през 2012 г. Икономическото министерство на страната очакваше покачване от 1.8%. Докладът на германските институти винаги е бил определящ фактор за оформянето на правителствените прогнози. През следващата седмица се очаква страната да преразгледа очакванията си спрямо най-новите данни, според които през идната година страната ще бъде опасно близо до икономическия застой.Въпреки мрачната прогноза за 2012 г. до края на настоящата година икономиката ще продължи да расте. Причината е силното първо полугодие, обясниха представители на институтите. Актуалните прогнози са за 2.9% ръст, което е с 0.1% повече от обявеното през април тази година. Правителството също се присъединява към прогнозата на институтите. През 2010 г. германската икономика порасна с 3.6%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK