Финансовият министър ще може да инициира "превантивен контрол"  в публичния сектор

Министърът на финансите да може да въвежда функцията на "превантивен контрол", която да се изпълнява от финансов квестор в дружествата от сектор "Държавно управление". Това предвижда изменение в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, коетот бе одобрено от правителството днес, съобщава Министерски съвет. Законопроектът е един от инструментите на ефективното изпълнение на целите на Пакта за финансова стабилност, пише в съобщението на ведомството.


Финансовият квестор ще осъществява контрол за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност преди поемане на финансови задължения и извършване на разходи. Той ще има право на свободен достъп до служебните помещения, ръководството, персонала и всички активи на организацията във връзка с осъществяването на тази дейност. Квесторът ще има правомощия да изисква всички документи и достъп до цялата информация, която се съхранява в организацията и е необходима заосъществяването на неговата дейност.


За периода на установяванена системата за предварителен финансов контрол финансовият квестор ще изготвя ежемесечен доклад до министъра на финансите, който ще съдържа информация за извършените от него проверки, за случаите, в които е поето задължение или е извършен разход въпреки неговия отказ, за дадените разрешения и откази, за констатираните проблеми и причините, които ги пораждат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK