Коментар: Проверката като висша форма на разхищение

Проверката е висша форма на доверие. Проверката на проверката на проверката обаче вече става висша форма на размиване на отговорност, раздуване на и без това големия щат в държавната администрация и разхищение на пари от бюджета. Онези, които идват от данъкоплатците. Най-новото перо в графата разходи на Министерството на финансите ще бъде за чиновници, отговарящи на длъжностното наименование "финансов квестор". Те ще се подвизават във всички търговски дружества, в които държавата има участие. Ще се назначават от финансовия министър, а основната им функция ще бъде превантивен контрол - да следят за законосъобразното разходване на средствата преди да са извършени. Така финансовите проверки в дружествата с държавно участие придобиват многопластова форма с елементи на припокриване на функциите.


И в момента със задачата да контролират това, което се случва в дружествата и да получават информация от първа ръка, са натоварени представителите на държавата в управлението на тези компании. Една част от тях са служители на отделните министерства, а други са външни за държавната администрация, но се избират от ресорния министър като експерти. Без конкурс и изисквания, само по преценка на министъра. За задължението да контролират какво се случва в дружества като БДЖ, "Ръководство на въздушното движение", "Информационно обслужване" и др. тези хора получават възнаграждения всеки месец. В много от случаите годишните им заплати надхвърлят тази на министър-председателя.


Какво се случва в дружеството, следят и специално назначени одитори, които са служители в него и получават заплати, но в същото време трябва да подават сигнали срещу шефовете си за нередностите, които откриват. Комично, нали? Като проверяващ от последна инстанция би следвало да се явява и Агенцията за държавна финансова инспекция.


Преди всички обаче вече ще бъде квесторът. Според новите предложения за промени в Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор финансовият квестор трябва да бъде новото лице на прозрачността в държавните фирми. Или на затъмнението. Редом с всичките си задължения всеки месец той ще трябва да представя на финансовия министър доклад за извършените проверки. А междувременно ще продължаваме да питаме как и в каква посока поеха безследно изчезналите 1000 вагона от БДЖ? Кой и защо е бил с широко затворени очи? И отговорността се размива между предварителния, повременния и последващия контрол, за да прелее в липсващ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK