Фирмата на Братко получи 35-годишна концесия за добив на строителни материали

На заседанието на МС бяха дадени още 2 концесии за добив на подземни богатства и 8 разрешения за проучване на полезни изкопаемиПравителството даде 35-годишна концесия за добив на строителни материали от находище "Дядово - Биндер" на фирма "Биндер". Находището е разположено в землището на с. Дядово, община Нова Загора. Компанията се прочу около скандалния директор на вече бившия фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, чийто брат - Емил, влизаше в управата й. Скандалът с конфликта на интереси във фонда избухна през януари 2008 г., след като стана ясно, че фирмата на Емил Георгиев е печелила почти всички търгове на фонда за огромни суми.


Очакваните концесионни плащания на "Биндер" са близо 4.5 млн. лв., като половината от тях ще са за община Нова Загора, съобщиха днес от правителствения пресцентър.


Общо две концесии за добив на подземни богатства бяха одобрени на днешното заседание на МС, освен тази на "Биндер". Правителството определи обединение "Върба - Батанци" за концесионер за добива на оловно-цинкови руди от находище "Върба – Батанци". Находището е разположено в землищата на село Върба и гр. Мадан. Срокът на концесията е 30 години. Размерът на екопрограмата, която обединението трябва да реализира в този срок трябва да е в размер не по-малък от 970 хил. лв. Очакваните концесионни постъпления за 30-годишния период при добив 70 хил. толовно-цинкови руди са в размер на 18 млн. лв. Половината от тях ще постъпват по бюджета на община Мадан. "Холсим кариерни материали Пловдив" пък получи право на концесия за добив на строителни материали от находище "Шишманци - участък 2". То е разположено в землището на с. Шишманци, община Раковски. Срокът на концесията е 25 години, като за този период се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2 563 150 лв. От тях 50% ще бъдат превеждани по бюджета на община Раковски.
На днешното заседание на правителството бяха дадени и 8 разрешения за проучване на полезни изкопаеми. За залежи на метални полезни изкопаеми в землищата на селата Владимирово, Светлина и Орлов дол на община Тополовград, и с.Мъдрец, община Гълъбово ще проучва "Болкан минерал енд майнинг". Фирмата ще може да прави проучванията си за срок от три години. Очакваният минимален размер на инвестициите е 167 700  USD., a стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 5 хил. USD.


Неметални полезни изкопаеми ще проучват две дружества - "Запрянови – 03", което ще оперира 18 месеца в община Марица и "Пътинженеринг", което ще работи за срок от 1 година в община Червен бряг. Очакваният общ размер на инвестициите, които фирмите ще направят, възлизат на близо 74 хил. лв. В дейности по опазване на околната среда ще бъдат вложени над 7 хил. лв. Фирма "Булгнайс" получи разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали в землището на с. Дъбовица, община Сунгурларе. За две години фирмата ще вложи минимум 37 700 лв. в проучвателни дейности и 3700 лв. в мероприятия по опазване на околната среда.


Разрешения за проучване на строителни материали получиха четири дружества - "Солид", "Мазалат", "Булстрой"  и "Адванс". Те ще оперират за срокове между 9 месеца и 1 година в общините Раднево, Сухиндол, Севлиево и   Раковски. Общият размер на инвестициите, които дружествата ще направят, е за над 135 хил. лв., а стойността на екомероприятията - около 14 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK