Открий грешките

Около появата на новия справочник за български език се вдигна много шум, заради драстичните промени които налага. Под влияние на английския език и английската граматика много правила в нашият език не се спазват или просто не се разбират. Много често хората се чудят какъв е смисъла от пълния и непълният определителен член при съществителните имена от мъшки род. И продължават да не разбират. Други не разбират кавичките. Трети как се съкращават имената на институции като О.И.С.Р. (Организация за Икономическо Сътрудничество и Развитие). За четвърти е напълно безмислено изписването на официалната форма "вие" с главна буква.


Счупен телефон


Ще се радваме, ако нещо ви е смутило в горните два абзаца - в тях има 16 грешки. Покрай излизането на правилата за правопис и пунктуация в българския език възникнаха какви ли не слухове - че "вие" ще се пише навсякъде с малка буква, че отпадат кавички в определени случаи, че имената на институциите се пишат по нов начин. Всъщност истината е различна. При активното навлизане на английската реч в свободното общуване и в бизнес средата, интернет комуникацията и абревиатури като rofl (Rolling On Floor Laughing - от англ. търкалям се на земята от смях), езикът започва да се забравя... или самозабравя.
Нищо ново под слънцето


Изданието "Правопис и пунктуация на българския език", което обединява 132 основни правила, излезе в средата на септември. Новостта обаче не бяха самите правила, а фактът, че те никак не са нови. Съществуват в българския език, но са забравени и не се спазват. Няма драстични промени, а само припомняне. В предговора на изданието се посочва, че правилата са формулирани по-рационално, без да се променят по същество.


"
Вие" тази година, пълният член - преди две


Всеки път, когато стане дума за промени в българския език, обществото се разделя на две части - тези, които искат опростяване на езика, и другите, които искат запазване на статуквото. Предишният случай на сериозна обществена дискусия за езика беше във връзка с употребата на пълен и кратък член. Тази година проблемът беше употребата на местоимението "вие". Августа Манолева, научен сътрудник в Института за български език при БАН, посочи, че медиите са обявили правилата за нови, като са реагирали първосигнално, защото не са ги познавали. "В тези неща с "Вие" няма нищо ново. Винаги се е изписвало така, когато е свързано с уважителност", каза тя."Когато се пишат имейли и те имат официален характер, това си изисква своята грамотност", коментира Манолева. Тя посочи, че дори във Facebook се обръща внимание при допусната грешка. "Радвам се за това, че тази неграмотност започва да прави впечатление на много хора, защото ние все по-често започваме да се изразяваме по писмен начин", каза Манолева.


Езикова култура


"С оглед на проучванията, които бяха публикувани през последните две години - да, нивото на езикова грамотност спада", коментира Павлина Радославова, редактор в сайта azcheta.com. Тя има предвид изследване на PISA за читателската грамотност на учениците и още едно на "Алфа Рисърч" и Академичната лига за Югоизточна Европа за читателските практики в България.Според Августа Манолева сериозен проблем е сливането на предметите български език и литература в една дисциплина в училище. "Според мен не може да учиш чужд език от петгодишна възраст до университет и след това, а родния си език да учиш определени години", посочи Манолева. "Ученето на родния език само до седми-осми клас е пагубно." Тя посочи, че в учебниците правилата са представени твърде академично и децата не могат да ги възприемат. Нормите трябва да бъдат извеждани чрез упражнения, а не обратното. Новият справочник с правила за правопис и пунктуация формулира правилата по-лесно и разбираемо. Павлина Радославова вижда като причина за проблемите с правописа и пунктуацията влиянието на чуждите езици. Тя посочи, че се оформят две противоположни групи от хора - такива, които са културно маргинализирани по отношение на книгата, четенето и езика, и такива, които четат много и се стараят да подобрят нивото и чистотата на своя език.


MAЛКО ПРОСТИ ПРАВИЛАЛексикални съкращения


Tелевизионен = тв или ТВ?


По традиция това инициално съкращение, също както при железопътен, се пише с малки букви - тв и жп.


При инициални съкращения се спазват няколко правила. 1 Изписват се без точки и шпации между буквите: БТС - Български туристически съюзПФК - Професионален футболен клубИК - Издателска къщаБАН - Българска академия на науките Ако втори път споменем институцията, тя може да бъде само Академията, като задължително се изписва с главна буква.


2 Допълнително включените в инициалното съкращение букви са малки. МВнР - Министерство на външните работиНСлС - Национална следствена служба


Грешки


- Злоупотреба с главните буквиМного често имената на институциите се изписваха с главна буква във всяка съставна дума (Българската Асоциация на Производителите на Оранжерийна Продукция - БАПОП). Според правилото в българския език само "Българска" трябва да се изпише с главна буква, а останалите думи - с малка.


- Поставяне на точкиЧеста грешка е да се поставят точки между буквите в инициалните съкращения - проблемите на ж.п. мрежата.Ах, това членуване!


Грамотността често влиза в битка с пълния член. Смисълът на пълната членна форма е да посочи кой е извършителят на действието - подлогът в изречението. Това означава, че в изречението е възможна замяна с "той" и отговаря на въпроса. Кратката членна форма се използва, когато членуваната дума не е подлог в изречението и не е възможна замяна с "той".Дами и господа


При учтивата форма имаме няколко правила за съгласуване. Първо, употребяваме форми за единствено и множествено число при изразяване на учтивост. Глаголите и глаголните форми на -л в състава на учтивата форма се употребяват в множествено число. За разлика от тях формите на -н и -т, прилагателните и числителните редни имена се употребяват в единствено число. С главна буква се пишат личните и притежателните местоимения в състава на учтивата форма. В основните правила за правопис и пунктуация се припомня, че Вие в учтиво обръщение винаги е с главна буква независимо дали е към едно или повече лица.


Т.е. правилното е:Г-н Христов, Вие сте одобрили проекта.Г-н Христов, Вие сте одобрен за кредит.Г-н Христов, Вие сте запознат с условията.Добър ден и добре сте ни дошли, госпожо.Госпожо, съгласна ли сте с изказаното мнение?Госпожо, Вие бяхте първата, която наградихме.Господа, разгледахме Вашите документи.


Грешки


Най-честата грешка е употребата на глаголни форми на -н и -т в множествено число. Погрешно е и  използването на единствено число при форми на -л. Има проблеми и при изписването на "Вие" с малка буква, особено когато обръщението е към повече от едно лице.


Ролята на кавичките


От американските филми стана популярен онзи знак с пръсти, който имитира кавички, когато използваме дума или израз иронично. Случаите, в които използваме кавички, са известни - при предаване на пряка реч, при приложения към съставни собствени имена (Държавен фонд "Земеделие"), при собствени имена, които са приложения в рамките на словосъчетания (вестник "Стършел"). Кавички поставяме и ако собственото име или част от него се промени граматически, например да се членува.
А кавички?


Собствените имена, написани на латиница или с друга некирилска графика, се изписват без кавички. Т.е. вестник The New York Times, производителят на компютри Hewlett-Packard, шоколад Milka и т.н.


Кавичките отпадат и:- при цитат, оформен като отделен абзац- в имената на общини и области, както и в тези на небългарски културни обекти - Лувър, Ермитаж, Ковънт Гардън, Сорбоната- при лексикализирани названия на търговски марки:Снимай ми този документ на ксерокса.Поръчах си чаша мерло.Продадох стария си мерцедес.Боли ме глава и имам нужда от аспирин.Телефон за справки


0900-12-230Google знае всичко, но не можем да му вярваме за правописа и пунктуацията. С такава цел от години функционира телефонен номер, на който всеки може да се обади и да зададе въпросите си за употребата на езика. Номер 0900-12-230 може да се избира от цялата страна от 9 до 17 часа всеки работен ден. За съжаление обаче обаждането струва 10 импулса в минута.


Дума на годината


Всяка година оксфордският речник на английския език си избира дума на годината. През 2009 г. с това звание се гордее думата "разприятелявам" (unfriend). В САЩ пък дума на годината стана refudiate - дума, измислена от Сара Пейлин. Тя носи смисъла на "отхвърлям, противопоставям се", а Пейлин я използва, за да обогати езика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK