Близо 15 хил. частни лица и фирми в Гърция имат 37 млрд. EUR данъчни задължения

Гръцкото правителство води преговори с швейцарското за подписването на споразумение по модела на швейцарско-германското или швейцарско-британското, така че Атина да може да получава постъпления от облагането с данъци на депозити в швейцарски банки. Това е казал гръцкият държавен секретар в министерството на финансите Илиас Пласковитис, цитиран от световните агенции.Следващата седмица той ще се срещне с представители на швейцарското правителство, за обсъдат детайли по споразумение между двете страни. Целта е да се спре изтичането на капитали към Женева.


През 2009 г. изтичането на капитали в Гърция е около 5.4 млрд. EUR. От тях 4.9 млрд. EUR засягат едва 8 667 гърци, от които 42% декларират по-малко от 20 000 EUR приходи, уточни Венизелос. Той повтори, че данъчните измами са национално престъпление, национално бедствие.Следващата седмица Гърция ще публикува списък с данъкоплатците, които имат големи дългове към държавата, за да ги принуди да ги платят. Близо 15 000 частни лица и фирми дължат 37 млрд. EUR, от които 32 млрд. EUR се дължат от фирми. Според експерти гръцките банки страдат от значителна липса на ликвидности и сериозно изтичане на капитали, възлизащи на 70 млрд. EUR от 2010 г. насам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK