Столична община не успя да си върне "Общинска банка"

Поредният опит на столична община да си върне контрола в "Общинска банка" се оказа без успех. На днешното заседание на Общото събрание не беше променен уставът, нито състава на надзора на банката. Така за цели 4 г. това управление на общината не успя да си върне контрола над трезора. Надеждите сега са, че това може би ще се случи до края на годината.


Членовете на общото събрание, излъчени от миноритарните собственици, а това са фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са гласували против промяната на устава и надзора, предложени от общинския съвет. Така техните 27.5% блокират исканията на столична община, защото по устав тези решения се взимат с мнозинство от три четвърти. "Членовете на Общото събрание гласуваха според очакванията ни – в полза на миноритарните акционери", каза Николай Стойнев – общински съветник от ГЕРБ и един от тримата членове на Общото събрание. Другите двама са съпартиецът му Орлин Алексиев и Жельо Бойчев от БСП. Тримата по всяка вероятност ще участват и в извънредното заседание на Общото събрание на трезора на 11 ноември, ако разбира се дотогава новият общинки съвет не определи други представители. Надиждите на сегашния общински съвет са, че на следващото заседание вече уставът и промените в надзора ще станат факт. Основание за това дават писма от БНБ до "Общинска банка", в които се изисква миноритарните акционери да не блокират исканията на мажоритарния собственик.


Ако и планът за извънредното общо събрание се окаже безуспешен през декември общината ще има още един шанс да си върне контрола над "Общинска банка". Тогава Върховният касационен съд ще разглежда делото за прехвърлянето на акциите на "ВиК" ЕАД в трезора. Ако прехвърлянето бъде обявено за нищожно, то кметството ще се сдобие с нужния дял от 75%, за да взима самостоятелно решения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK