Fitch може да понижи рейтинга на няколко водещи банки

Рейтинговата агенция изтъква като причина чувствителността към рисковете на финансовите пазариРейтинговата агенция Fitch предупреди за възможността да понижи кредитния рейтинг на няколко водещи банки в света. Под наблюдение са поставени 12 водещи банки, сред които Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley и  Societe Generale. От агенцията обясниха, че причината за попадането на двете германски банки в списъка на негативните очаквания е, неободимостта от това техните рейтинги да се изравнят със подобните им банки.


"Поставянето под наблюдение отразява позицията на  Fitch, че бизнес моделите на тези институции са особено чувствителни към по-големите рискове, пред които са изправени финансовите пазари", обяви рейтинговата агенция в четвъртък. Fitch обяви още, че действията не са обвързани с информация за печалбата, защото наблюдението е от известно време. Решението на рейтинговата агенция е мотивирано от нарастващите тревоги за конкретни аспекти на бизнес модел и структурните предизвикателства, пред които се изправят финансовите институции, особено при такъв стрес на пазара. Fitch вероятно ще вземе решение за намаляване на кредитния рейтинг на банките "в рамките на кратко време и действията ще бъдат оправдани", предаде AFP.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK