Взривът на колата на Сашо Диков е посегателство върху свободното слово, смятат от опозицията

Депутати от опозицията осъдиха взрива на колата на журналиста Сашо Диков и го определиха като акт на посегателство върху свободното слово.


Всеки човек би трябвало да е притеснен, когато се взривяват коли на журналисти, това не е първи случай в рамките на управлението на ГЕРБ, коментира председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Оказа се, че в това, в което ГЕРБ твърдяха, че са най-силни - в реда и сигурността на гражданите, има срив, има провал, посочи той. Според Станишев взривът е опит за сплашване. "Това възприемам като посегателство върху свободното слово и както винаги ГЕРБ казват: "Ние ще проучим, ще видим нещата", заяви той.


Според депутата от Синята коалиция Асен Агов в тази случка "сякаш няма фантазия, а повтаря случилото се пред редакцията на вестник "Галерия". "Това е сплашване, без съмнение. Това показва, че всеки опит за свободно слово по някакъв начин се заглушава", смята той. Според Агов няма съмнение, че взривът има демонстративен характер и е свързан с посещението на видни европейски политици. Аз съм склонен да приема, че това е провокация и одобрявам реакцията на Сашо Диков, който е много спокоен и разбира всичко това, добави Асен Агов.


Заместник-председателят на ПГ на ДПС Юнал Лютфи също смята, че взривяването на колата на един от водещите журналисти в България показва, че свободата на словото е под сериозна заплаха и борбата с престъпността не е овладяна. Според него това е изключително неприятен факт, не само защото се случва по време на посещението на председателя на ЕК Жозе Барозу, но и защото е повторение на аналогичен акт - взривът пред вестник "Галерия". Лично аз осъждам този акт, защото още веднъж представя страната ни в крайно негативен аспект, заяви Юнал Лютфи. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK