Дянков очаква да постигне балансиран бюджет през 2013 г.

Много е важно, че в София виждаме политически ангажимент за стабилни вътрешни финанси, за разлика от много други европейски държави", коментира европейският комисар по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски след срещата си с финансовия министър Симеон Дянков. "Това е най-добрият аргумент, който страната може да представи, когато се обсъждат бъдещето и европейската солидарност, а това означава обсъждане на такива важни сектори като селското стопанство и кохезионните фондове", каза той. От своя страна Симеон Дянков припомни, че страната ни е една от трите членки на ЕС, срещу които няма действаща процедура за свърхдефицит. Според вицепремиера се очаква изпълнението на бюджета за тази година да е по-добро от заложеното и дефицитът да е по-нисък от предвидения. По думите му това ще помогне за по-голяма фискална консолидация и през 2012 г. вероятно дефицитът ще бъде планиран под 1.5% от БВП. "До 2013 г. залагаме да стигнем до балансиран бюджет", съобщи той.


"Усвояемостта на еврофондовете се подобрява. Може би не в степента на очакванията на мен или на комисар Йоханес Хан, но тенденцията е положителна", заяви Левандовски. "Все пак, когато говорим за бъдещето най-важна е икономическата прогноза за страната, а тя е много добра. Искам да подчертая, че това е икономическата прогноза за перспективите за развитието до 2020 г, която се прави в Брюксел. Това не са числата, които ни предоставя министър Дянков", увери комисаря. Според Левандовски за периода 2014-2020 г. България може да разчита на не по-малко средства от предвидените за сегашния програмен период. До 2013 г. страната ни може да усвои близо 7 млрд. EUR по 7 оперативни програми. От изказване на премиера Бойко Борисов по-рано днес стана ясно, че към момента България може да получи около 8 млрд. EUR за следващия програмен педиод, но ще настоява за 14 млрд. EUR.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK