Инфлацията в еврозоната се е увеличила до 3% през септември

Инфлацията в еврозоната силно се е ускорила през септември и е достигнала 3%. Това показват публикуваните днес данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение в края на август показателят бе 2.4%. Общо в целия ЕС равнището на инфлацията през септември е било 3.3% спрямо 2.9% през август.


Инфлацията в еврозоната за септември превишава в голяма степен очакванията на пазара. Анализаторите от Dow Jones залагаха на равнище от около 2.5%. На практика инфлацията остава за втори пореден месец над прага от 2%, който Европейската централна банка (ЕЦБ) определя като средно равнище. Резултатът ще усложни задачата на ЕЦБ при определянето на паричната й политика, отбелязва AFP. Финансовата институция си поставя за цел инфлация от малко под 2%. За да овладее инфлационния натиск, банката вече два пъти тази година вдигна водещата си лихва, която достигна 1.50%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK