ИМФ: Финансовите рискове пред България са минимални

Фискалното благоразумие на България поддържа ограничени финансовите рискове пред страната, въпреки несигурната международна среда. Това констатира изследване на Института по международни финанси (ИМФ), съобщава пресцентърът на финансовото министерство. Според данните страната ни се справя обещаващо на фона на проблемния регион.


Ограничаването на разходите и повишението в приходите ще доведе до свиване на бюджетния дефицит под 3 процента от БВП през тази година, отчитат експертите на института. От ИМФ считат, че с фискален дефицит, който ще остане под 3 процента от БВП, държавен дълг под 20 процента от БВП и с фискална  политика, подкрепена от мерки за законово фиксиране на дефицитите до 2 процента от БВП и ограничаване на правителствените разходи до 40 процента, финансовите рискове пред страната са минимални.


В доклада се отбелязва, че дефицитът по текущата сметка се променя към значителен излишък, докато ръстът на износа значително превишава този на вноса, подпомогнат от повишената конкурентоспособност. Очаква се производителността да продължи да нараства през тази и следващата година със стъпка от около 2 процента от реалния БВП, докато вътрешното потребление се възстановява, се казва в съобщението. 


Същевременно в доклада се препоръчват повече усилия за извършване на структурните реформи за растеж на производителността и ускоряване на сближаването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK