ЮАР подкрепи идеята за данък върху финансовите транзакции

Южна Африка подкрепя идеята за данък върху финансовите транзакции, заяви днес южноафриканският министър на финансите Правин Гордхан в писмо, разпространено на срещата на финансовитеминистри и централните банкери от Г-20, която завърши в Париж, предаде ДПА.


В съвместно писмо за начините, по които да се събират пари за борбата с климатичните промени, Гордхан и френският финансов министър Франсоа Бароен отбелязват: "Силно подкрепяме други източници, които не са свързани с въглерода, като данъка върху финансовите трансакции".


Гордхан и Бароен отбелязват, че данъкът върху финансовите транзакции би могъл да донесе средства и за помощ за развитие, но не уточняват дали въвеждането му би трябвало да бъде подчинено на глобално споразумение, което е в "задънена улица" заради съпротивата на САЩ.


Вчера и германският канцлер Ангела Меркел призова страните, които дават уроци на Европа как да реши дълговата си криза, да престанат да отхвърлят предлаганото от нея въвеждане на данък върху финансовите трансакции, имайки предвид по-специално Съединените щати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK