Икономисти: Опрощаването на гръцки дълг е по-евтиният вариант за Германия

Значително отписване на гръцки държавен дълг би било  по-евтин вариант за Германия, отколкото продължаващите спасявания на Атина от еврозоната, смятат икономисти, цитирани  от седмичния в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". Експертите от Германския институт за икономическия  изследвания (DIW) са изчислили, че на Германия ще й струва 45,9 милиарда евро (63 милиарда долара) до 2020 година, ако Гърция бъде освободена от 60 процента от своя дълг, пише изданието. В прогнозата са взети предвид разходите за подпомагане на  банките в ЕС, нуждаещи се от спасяване след частичен дефолт на Гърция.


В доклада се посочва, че общите разходи при продължаване на ситуацията без дефолт биха били с 3 милиарда евро повече или 49 милиарда евро до 2020 година. В информацията вестникът отбелязва, че е възложил на института да направи изчисленията. Икономистите са допуснали, че Германия ще трябва да похарчи 10 милиарда евро за спасяване на банки, ако Гърция обяви не платежоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK