Трише: Еврото не е застрашено от кризата

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отхвърли мнението, че еврото е застрашено от дълговата криза, но призова за реформа на договора за ЕС, за бъде избегнато дестабилизиране на цялото обединение от една  страна членка, предаде Франс прес. Трише призова и за по-силно управление на еврозоната.


"Съвсем не съм на мнение, че еврозоната е под заплаха", подчерта той. "Съумяхме да осигурим стабилни цени за 322 милиона европейци, включително за бедните и малоимотните граждани", посочи Трише. По думите му "еврото е  надеждна, вдъхваща доверие световна валута, но по думите му е необходимо да бъде променен договорът за ЕС, за да се предотврати отклоняване на една страна членка и създаване на проблеми за всички останали. Трише допълни, че очаква сегашните правила за управление да се прилагат много по-строго в бъдеще, дори и без промяна в  договора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK