Българските винари очакват силeн нов сезон

Производителите планират да увеличат износа заради добрата реколтаТоплото и сухо време през лятото обещава добра реколта от грозде тази година. Въпреки застудяването през последните седмици повечето производители са оптимисти за качеството на виното, показва проучване на в. "Пари". Макар че гроздоберът на повечето места в страната все още не е приключил, добрите резултати засега дават надежда на винарите, че ще успеят да увеличат износа си.


Благоприятни климатични условия


Май и юни бяха студени и дъждовни и гроздето закъсня със зреенето, но хубавият септември и началото на октомври се отразиха много добре, коментира Цанко Станчев, акционер във "Винарска къща Русе" АД и собственик на лозя. Благоприятните климатични условия оказаха положително влияние върху формирането на аромати и достигането на пълна технологична зрялост на гроздето, посочи Ивайло Антонов, генерален мениджър на Bessa Valley. Освен това по-малкото количество на валежите и по-слънчевите и горещи дни предпазиха плодовете от развитие на болести, добави той. Компанията очаква вината й през 2011 г. да се характеризират с плътен цвят и силно изразен тероарен аромат. Тазгодишната реколта комбинира високо качество на гроздето със значително по-голямо от очакваното количество, каза и Сесил Пайе, главен технолог в Katarzyna Estate. Винарната очаква много добра реколта както за белите, така и за червените сортове вина, а общото количество грозде ще достигне 2600 т. Отлично качество на по-ранния сорт "Рубин" отчете и Красимир Патишанов, управител на винарска изба "Брестовица", чиято запазена марка е "Розе" от "Рубин". По-късните сортове като "Каберне" и "Мавруд" все още не са прибрани и още предстои да видим какво е положението след дъждовете, добави той. От Domaine Boyar пък коментираха, че освен доброто време от решаващо значение за качеството на гроздето е дали са полагани грижи и дали са извършвани всички необходими обработки през годината.
Едва ли ще се отрази


Като цяло по-влажното и студено време напоследък едва ли ще се отрази значително на реколтата, тъй като плодовете са здрави, смятат винарите. Захарността на гроздето е достатъчно висока и климатичните условия не може да й повлияят, посочиха от Bessa Valley. Избата има късмета и дъждовете в района на с. Огняново, където се намира, да падат вечер или късно следобед, когато планираният добив за деня вече е прибран. Много важна ще бъде тази седмица, а за нея прогнозите са добри, казаха от Katarzyna Estate. Тази година компанията е ангажирала 50 души повече за гроздобера, отколкото в предходни години. В Северна България пък прибирането на гроздето вече почти е приключило и няма опасност да се повредят плодовете.


Ще поскъпне ли виното


Въпреки високото качество на реколтата тази година повечето винари все още не могат да кажат дали виното ще поскъпне. Според Красимир Патишанов е възможно да има по-високи цени при белите сортове, но червените ще се задържат на приблизително същите нива. Domaine Boyar не предвижда промяна в цените нито за вътрешния пазар, нито при марките за износ. Няма да има поскъпване и при вината на Katarzyna Estate, която освен това подготвя пускането и на нови брандове в сегмента 15-17 лв. Цанко Станчев обаче коментира, че очаква цените тази година да се вдигнат с 15-20%. По думите му виното в България е доста евтино и производителите ще трябва да отразят поскъпването на гроздето.


Чуждестранни пазари


Заради добрата реколта повечето винопроизводители очакват и да увеличат продажбите си в чужбина. Надяваме се да възвърнем част от чуждестранните си пазари, каза Красимир Патишанов. В момента над 50% от вината на "Брестовица" се изнасят, като основните дестинации са Германия, Чехия и Китай. По-голяма част от вината си изнася и Bessa Valley, като най-големи количества се продават в Япония (85 хил. бутилки) и Китай (65 хил. бутилки). В Европа интерес има в Германия, Австрия, Англия, Белгия и др. Предпочитаната от чужденците марка на Bessa Valley е Enira. Значителен ръст на експорта - с 1 млн. бутилки, се предвижда в Katarzyna Estate, която досега е продавала едва 5% от продукцията си в чужбина. През тази година избата почти удвои лозовите си насаждения и сега смята да се фокусира върху износа на продукция. Вече има сключени договори с контрагенти в Китай, Канада и Полша

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK