Продажбата на "Булгартабак" приключи без сделка на борсата

Продажбата на държавния дял в "Булгартабак холдинг" приключи и юридически, след като акциите на цигарената компания бяха прехвърлени на купувача BT Invest GMbH. Краят на процедурата обаче мина без сделка на борсата. От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обясниха за в. "Пари", че при прехвърлянето не са ползвали инвестиционен посредника и транзакцията не е минала на регистрационен режим никъде освен в самия Централен депозитар. От агенцията са наредили на депозитара да впише новия собственик по партидата. Така 5 881 380 акции, представляващи 79.83% от капитала на "Булгартабак холдинг" АД, вече са собственост на австрийското дружество. Прехвърлянето на акциите се е извършило, след като купувачът е превел остатъка от 80% от покупната цена по сметка на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това беше последното условие, предхождащо окончателното приключване на сделката. Цената по договора от 100.1 млн. EUR се заплаща по схемата 20% в деня на подписване на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването. Агенцията за приватизация и BT Invest GMbH подписаха договора за приватизация на 79.83% от капитала на "Булгартабак холдинг" АД в средата на септември, когато държавата получи и първите 20 млн. EUR от сделката.Финансовите постъпления от приватизацията на цигареното дружество ще влязат в централния бюджет, където по закон ще бъдат разпределени изцяло в полза на Сребърния фонд.


Скоростно одобрение


Сделката за "Булгартабак" беше одобрена от надзорния съвет на АПСК на 2 септември, след като преди това беше разписана и от изпълнителния съвет. Впоследствие сделката получи и одобрението на КЗК. След одобрението на договора от надзорниците в агенцията се разбира, че държавата в лицето на АПСК е отстъпила по най-важния критерий при сделката за "Булгартабак", а преговорите с купувача са продължили буквално до последния момент. България се е съгласила с условието на одобрения купувач BT Invest да се намалят санкциите от 3.40 на 1.70 лв. за килограм при неизкупуване на тютюн в рамките на договорените 5000 т годишно.
Критериите са важни, може би


Решението за намаляването на неустойки провокира интерес и беше определено като странно от някои анализатори на фона на разпределението на тежестта при формиране на критериите за избор на купувач. Изкупуването на тютюн имаше най-голямо значение при определяне купувача на "Булгартабак". Тежестта на критерия в общата оценка беше 60%. Останалите 35% бяха за цената на холдинга, а 5% - за бъдещите инвестиции.Именно условието за задължителен обем изкупен тютюн се сочи като причина за отпадането на заявилите интерес на по-ранен етап стратегически инвеститори. Наличието на това условие донесе и по-ниска цена на цигарения холдинг. Спекулации все още има и на тема кой е купувачът. Според изпълнителния директор на АПСК Емил Караниколов всичките документи в агенцията показват, че купувач е руският инвеститор банката ВTБ. По думите му не е толкова важно кой ще е новият собственик и дали ще има прехвърляне на собствеността, защото държавата е обезпечила всички ангажименти по договора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK