"Плама" тръгва отново през декември

Собственикът на плевенския завод твърди, че е инвестирал 20 млн. лв. във възстановяване на производството, а сред новите акционери в компанията е и "Овергаз холдинг"Съмненията, че купувачът на фалиралата плевенска рафинерия "Нова Плама" ще нареже инсталациите за скрап, са на път да се окажат неоснователни. От 2007 г., когато производствената площадка беше продадена на търг на "Хайуей логистик център", в дружеството са инвестирани 20 млн. лв., а през декември се очаква предприятието да поднови работа. Това е първият етап от плана за реконструкция, за който са предвидени близо 80 млн. USD инвестиции. Това стана ясно по време на посещението на финансовия министър Симеон Дянков в Плевен в края на миналата седмица.


Основно масла


През първите 2-3 години в предприятието ще се произвеждат 300 хил. т продукция. Първоначално производствената листа ще включва терпентин, промишлен газьол и мазут. Впоследствие около 40% от продуктите ще са масла, като марката "Плама" ще бъде запазена. От пролетта на следващата година рафинерията ще произвежда и битум. Това съвпада с инвестиционната политика на правителството за изграждане на магистрали, коментира Ангел Стефанов, председател на борда на директорите на "Рафинерия Плама". Дружеството е правоприемник на "Хайуей логистик център" и е собственост на Ангел Стефанов и "Овергаз холдинг".
Целеви пазар


Целта е рафинерията да възстанови лидерската си позиция при производството на леки базови масла в Източна Европа, посочи Стефанов. По думите на Дянков в завода има възможност да започне производство, което, макар и не в обемите от 1.2 млн. т като в миналото, може да покрива поне балканския пазар. Нефтът ще се доставя с железопътен транспорт. В рафинерията вече работят 60 души, като броят им се очаква да достигне 200. Новите инсталации имат необходимите екологични сертификати, казаха от дружеството.


Индустриален парк


Цялата инвестиционна програма на "Рафинерия Плама" е в размер на 80 млн. USD. След приключването й производството ще достигне 700 хил. т, а работните места ще е увеличат до 500-600. Собствениците планират да превърнат останалата част от производствената площадка на рафинерията в индустриален парк, тъй като тя има напълно изградена инфраструктура и е снабдена с електричество, вода и природен газ. Очакванията са там дейността си да пренесат около 50 предприятия от Европа и Азия.


Покупката


"Нова Плама" беше обявена на два пъти във фалит заради милиони левове дългове. През 2006 г. кредиторите на компанията решиха да я продадат на търг. Първите две процедури - с първоначална цена 59 млн. лв. и 47.2 млн. лв., се провалиха заради липса на кандидати. На третия търг през юни 2007 г. се яви само пловдивската фирма "Хайуей логистик център", която предложи 44.4 млн. лв., което беше с близо 2 млн. лв. над определения минимум от 42.240 млн. лв. Срещу тази сума компанията придоби производствената площадка на рафинерията, 3321 дка прилежаща земя, сгради, съоръжения, транспортни средства, ремонтен парк, материали и др. Сделката беше финансирана изцяло с банков заем, за който купувачът заложи активите на "Нова Плама" плюс няколко други имота. Съгласно договора за продажба новият собственик не пое дълговете на рафинерията, които по това време бяха около 300 млн. лв.


Преобразуване


"Хайуей логистик център" беше създадено специално за участие в търга за активите на "Нова Плама". То е част от консорциум от компании с различен предмет на дейност и представителства в чужбина, включително в Москва, Шанхай и Вашингтон. Управителят на фирмата Ангел Стефанов е бил в борда на директорите на "Мултигруп" до 1995 г. Впоследствие "Хайуей логистик център" беше преобразувано в акционерно дружество "Рафинерия Плама", в което според последните налични данни в Търговския регистър участва и "Овергаз холдинг" с 35%.


Намерения


При сключването на сделката новият собственик декларира намерения да инвестира между 25 и 50 млн. USD и да възстанови производството. Рафинерията трябваше да достигне 60% натоварване на мощностите още в началото на 2008 г., а година по-късно да заработи с пълен капацитет. Нещо повече, Стефанов тогава сподели, че проявява интерес и към друга рафинерия в региона, а покупката на "Нова Плама" е само част от плановете му за изграждане на мрежа за преработка и продажба на петролни продукти. След като заводът не възстанови производството в определените срокове, се появиха спекулации, че купувачът няма сериозни намерения и инсталациите ще бъдат разпродадени за скрап. Сега обаче има реални шансове плевенската рафинерия отново да заработи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK