Прокуратурата отказа да разпитва Цветанов за "подкупгейт"

За по-малко от месец прокуратурата успя да разгледа подадения сигнал от граждани срещу вицепремиера Цветан Цветанов и кандидата за президент Росен Плевнелиев и постанови, че прекратява преписката. Представители на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" поискаха от главния прокурор Борис Велчев да образува досъдебни производства срещу Цветанов и Плевнелиев за това, че са знаели за подготвяно престъпление и не са го съобщили на орган на досъдебното производство, както изисква чл. 294 от Наказателния кодекс (НК). Скандалът беше предизвикан от вицепремиера, министър на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който разказа как Плевнелиев му се оплакал, че през 2007 г. трима общински съветници са му поискали подкуп (виж изявлението на Цветанов по-долу).


Плевнелиев може, Цветанов не може


Постановлението е подписано от прокурора от Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова на 10 октомври, но не е било публично огласено. В."Пари" разполага с документа от представители на Асоциацията "Анна Политковская", които са получили препис от постановлението. От текста в него става известно, че обвинителите са снели писмени обяснения от Росен Плевнелиев. В тях кандидат-президентът твърди, че "нито лично той, нито негови пълномощници са се срещали с лица, които да са му предлагали или да са го изнудвали за определени парични суми, с цел да не се пречи на законосъобразното приключване на сделката на "Бизнес парк София" със Софийската голяма община."Преди месец кандидат-кметът и общински съветник от БСП Георги Кадиев назова имената на тримата, които били искали подкуп от Плевнелиев - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов. "Тези изявления на Георги Кадиев са провокирани от неправилните интерпретации в медиите на г-н Цветан Цветанов", е обяснил пред прокурорите Росен Плевнелиев.

Само за фалшиви пари


Прокуратурата е получила писмо и от депутата Петър Курумбашев, който през 2007 г. беше общински съветник от БСП. Той е разказал, че през 2008 г. е организирал среща на Плевнелиев с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов по темата за забавянето на сделката с Бизнес парка. В писмото Курумбашев определя изявленията на своя съпартиец Кадиев като "необосновани медийни изяви". Прокуратурата не е преценила за необходимо да разпита нито един от другите участници в скандала, включително и Цветан Цветанов. Мотивите са, че няма данни за престъпление, а НК задължава гражданите да съобщават за подготвяно престъпление, само ако то е свързано с изработка и разпространение на фалшиви пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK