Кабинетът ще иска  300 млн. EUR от ЕС за нови влакове

България ще иска да получи 300 млн. EUR от еврофондовете за нови влакове за Български държавни железници (БДЖ) през следващия програмен период 2014-2020 г. Това съобщи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той уточни, че до 1 януари 2014 г. ведомството ще е готово с апликационна форма за 300 млн. EUR за локомотиви и вагони, които трябва да дойдат по линия на Оперативна програма "Транспорт".


Московски изтъкна, че има възможност европейски средства за нов подвижен състав да се намерят още през този програмен период. Това ще стане, ако се окаже, че има достатъчно неусвоени средства по други оперативни програми, които могат да се пренасочват за тази цел.  Дали и колко средства по оперативните програми няма да могат да бъдат усвоени и ще се пренасочват за други цели ще бъде обявено през пролетта на следващата година от Министерството по управление на европейските средства. По думите на транспортния министър ако се окаже, че има достатъчно свободни средства, нови влакове ще могат да бъдат поръчани преди края на програмния период, тъй като разплащанията могат да се извършват до 2015 г. Московски изрази увереност, че подобна процедура не би отнела повече от 18 месеца, за колкото са били осъществени търговете за мотриси за софийското метро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK