Митко Събев зове за държавна намеса по случая "Петрол"

Сапунено-петролната съдебна сага за контрола над компаниите от групата на "Петрол" все по-осезаемо се изнася в медиите. Активната страна отново е Митко Събев, който в отворено писмо призова за държавническа намеса, с която да се спре "произвола". "Апелирам към всички висшестоящи държавни органи, длъжностни лица и институции да бъдат внимателни и отговорни към действията на лицето Денис Ершов, срещу когото българската държава вече е внесла обвинителен акт в Софийския съд", казва в разпространено отворено писмо Събев. Повод за гнева на единия основен акционер в "Петрол холдинг", а оттам и в "Петрол" е пореден среднощен опит на адвокатите на съперника му Денис Ершов са прокарат в Агенцията по вписванията към Търговския регистър документи касаещи решения от спорно общо събрание в "Петрол Холдинг" от април миналата гадина. Сред тях са и решения на това общо събрание, провеждането на което Събев оспорва да се е състояло, според които той е отстранен от ръководството на дружеството. Сред документите обаче е и нов устав на компанията според който седалището на дружеството вече се намира в Стара Загора.


"Защо, според среднощните искания на адвоката пълномощник на Ершов седалището на холдинга се премества в Стара Загора - вероятно има очакване, след евентуален отказ(спиране на вписването от Агенция по вписванията) то да се обжалва пред по-подходящ и предпочитан съд в Стара Загора", задава въпроси в писмото си Събев. По думите му най-точното обобщение на ситуацията е следното: едно лице, чуждестранен гражданин, месеци наред си играе със закона и с цялата държава, ощетявайки една от важните за българската икономика компании и извършвайки произвол, в който замесва длъжностни лица, институции и правоохранителни органи. "И няма отговор или институция в държавата, която е в състояние да го спре", твърди Събев.


Денис Ершов и Митко Събев са в открит конфликт и си оспорват собствеността на компаниите от групата на "Петрол" вече близо две години. Конфликта избухна след като Денис Ершов обвини партньора си и хората от мениджърския екип на компаниите от групата, че са проиграли на борсата средствата от еврооблигационен заем за 100 млн. EUR. Борда на директорите в "Петрол" наистина обяви, че в компанията няма средствата с които да се изплати задължението по корпоративния дълг. В началото на месеца облигационерите на "Петрол" решиха да удължат срока на дълга с още 6 месеца, а в дружеството предстои общо събрание, което да гласува привличането на нов дълг срещу залог на имущество.Повече подробности очаквате утре във в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK