Трайков по повод акциза за метана: Икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт

Икономическа активност не се стимулира с облагане до смъртДа не се слага и да се отлага възможно най-дълго въвеждането на акциз за природния газ. Това коментира икономическият министър Трайчо Трайков пред журналисти. Трайков заяви, че природният газ в България е важен за топлофикациите и директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор, важен е за битовата газификация и за предприятията, които го използват за суровина и за транспортният сектор.


"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт", коментира министърът. По-късно вчера от пресцентъра на икономическото ведомство уточниха, че Трайчо Трайков просто е цитирал финансовия министър Симеон Дянков, защото споделя мнението му. След като научи за решението на финансовия министър, председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев подкрепи идеята за отложеното въвеждане на данъчната ставка върху природния газ. "Споделям мотивите, че сега не е моментът да се въвеждат допълнителни данъци, тъй като това ще се отрази върху крайната цена. Ние даваме гаранции, че няма да повишаваме разходите на дружествата, които доставят услугите като техни услуги", заяви шефът на ДКЕВР. Той обаче побърза да уточни, че това не гарантира напълно, че от началото на следващата година няма да има поскъпване на топлинната енергия у нас, защото нейната цена зависи основно от цените на горивата. "По отношение на външни фактори, които са свързани с цените на горивата и на газа, риск винаги съществува. Аз обаче съм оптимист, че няма да се наложи зимата да коригираме цената", каза Семерджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK