Долната камара във Франция одобри гаранциите за Dexia

Долната камара на френския парламент одобри в понеделник вечерта гаранциите за банка Dexia, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на френския вестник "Фигаро". Гаранциите ще бъдат осигурени в процеса на разформироване на френско-белгийската банка.


Решението е взето с подкрепата на 49 гласа и 25 гласа против. Френските депутати одобриха плана за съдбата на банката, съставен на 10 октовмри от Франция, Белгия и Люксембург. В сряда текстът ще бъде разгледан и от Сената.


Белгийското подразделение на  Dexia ще бъде национализирано. Европейската комисия одобри плана на трите държави, който включва и обезпечаване с държавни гаранции  и би могъл да окаже натиск върху други правителства от еврозоната за укрепване на банковия сектор.


Според договорката Белгия ще плати 4 млрд. EUR за Dexia Bank - Белгия, която има 6000 служители и депозити на обща стойност 80 млрд. EUR от 4 милиона клиенти. Dexia ще получи държавни гаранции до 90 млрд. EUR, с които да се осигурят заемите през следващите 10 години. Белгия ще осигури 60.5% от тези гаранции, Франция - 36.5% а Люксембург - 3%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK