Правителството очаква да продаде БФБ до средата на 2012 г.

Стратегически инвеститори вече проявяват интерес към мажоритарния дял на държаватаПравителството очаква да продаде мажоритарния си дял в "Българска фондова борса - София" АД на стратегически инвеститор през първата половина на 2012 г. Това е заявил изпълнителният директор на БФБ Иван Такев по време на европейската борсова среща в Лондон.


Напълно постижимо"Мажоритарният дял в БФБ е собственост на държавата. Финансовият ни министър е твърдо убеден, че правителството не трябва да остава още дълго акционер. Това означава, че има решение делът да бъде продаден на стратегически инвеститор в близко бъдеще", е казал Такев пред Dow Jones Newswires. По думите му ръководството на борсата е провело няколко срещи с потенциални кандидати, които определено са проявили интерес към придобиването на 50.5% от БФБ. Такев не коментира кои са евентуалните купувачи, но сред спряганите имена е Виенската фондова борса. Според него е напълно постижимо продажбата да стане през първата половина на следващата година.През последните месеци консолидацията в сектора се засилва, като в момента сливания се подготвят между Deutsche Boerse и NYSE Euronext, както и между BATS Europe и Chi-X Europe.


Нови листванияДо няколко месеца се очаква да започне и първичното публично предлагане на трите електроразпределителни предприятия в България, е посочил още Такев. Акциите на австрийското EVN и германското E.ON може да бъдат качени за търговия на борсата още през ноември или декември. IPO-то на чешкото CEZ вероятно ще бъде или в края на тази година, или през януари 2012 г. Предстои да бъде организирано представяне (роудшоу) на трите първични публични предлагания в Лондон, Цюрих и Виена. Според Такев това може да се окаже стимул за фондовия пазар в България, където новите листвания рязко намаляха след началото на световната финансова криза.


ПлановеМинистърът на финансите Симеон Дянков нееднократно е споменавал, че плановете му са държавния дял в БФБ да бъде продаден в рамките на мандата на ГЕРБ. Продажбата на борсата е част от т. нар. стратегия за развитие на капиталовия пазар. Като част от нея държавата придоби контролен пакет акции в БФБ чрез увеличение на капитала. Впоследствие делът на Министерството на финансите се повиши до над 50% и в Централния депозитар. Компанията "Централен депозитар" АД пък беше включена като част от потенциалната сделка за продажба на БФБ. Намеренията на държавата са да продаде двете дружества в една приватизационна процедура. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK