Председателят на финландския парламент: Политиката за Шенген е проблематична

Председателят на парламента на Финландия Ееро Хейнелуома заяви, че политиката на правителството по отношение на Шенгенската зона е "проблематична". Това пише финландският вестник "Хелзинки таймс", цитиран от агенция "Фокус".


"Моят съвет е да следваме примера на Германия и на други западноевропейски страни, за да може членството на България и Румъния да стане възможно", каза Хейнелуома. Той добави, че целта на Финландия в политиката по отношение на Европейският съюз трябва да бъде за създаване на приятели, а не на врагове.


През юни европарламентът гласува с мнозинство резолюция за приемането на  България и Румъния в Шенген, но през септември Финландия се присъедини към Холандия и блокира приемането на двете страни. Въпреки това, според председателя на европарламента Йежи Бузек, България и Румъния ще влязат в Шенген до няколко месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK