Фирми могат да получат до 200 хил. лв. за създаване на безопасни условия на труд

Компаниите могат да получат до 200 хил. лв. за подобряване на условията на труд по новата схема на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщават от Агенцията по заетостта. Очаква се с парите по схемата "Безопасен труд", които възлизат на 70 млн. лв., да бъдат подпомогнати около 350 предприятия. Финансовата подкрепа от еврофондовете трябва да доведе и до намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания с 25%.


Кой може да кандидатства


Новата схема е насочена към малки, средни и големи предприятия в качеството им на работодатели. Минималният размер на един проект е 50 хил. лв., а максималната  стойност не трябва да надвишава 200 хил. лв. За малки и средни предприятия не се изисква съфинансиране, а за големите съфинансирането е в размер на 20% от стойността на договора, съобщават от АЗ. Продължителността на договора не трябва да е повече от 12 месеца. Приемането, изпълнението и отчитането на проектните предложения продължава до 2013 г. или до изчерпване на финансовия ресурс, отбелязват още от Агенцията.
Какво се финансира


Дейностите, които се подкрепят по схемата "Безопасен труд", трябва да допринесат за повишаване на производителността на заетите в предприятията. От АЗ отбелязват, че могат да бъдат финансирани проекти свързани с:1. Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, общо или на отделни елементи от нея;2. Mодернизация и/или реконструкция и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд;3. Закупуване на предпазни средства и специално работно облекло;4. Разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд във връзка с въвеждане на ново работно оборудване и технологии;5. Обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии.АЗ стартира и мащабна информационна кампания за разясняване на възможностите и начина на кандидатстване по схемата "Безопасен труд", като графикът за провеждането й е публикуван на сайта на ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK