Безконтактни услуги пусна Visa Европа

Visa предлага нова услуга – мобилни разплащания от човек на човек и известие за извършена транзакцияЕвропейската технологична компания за разплащания Visa обяви пускането на нови услуги - изпращане на пари от човек на човек (Visa Mobile Person-to-Person payments) и известия за извършена транзакция (Visa Alerts). С това компанията се възползва от новите технологии - смартфоните.


Главният изпълнителен директор на Visa Европа Питър Айлиф обясни услугата така: Отиваш на вечеря с приятел, но той плаща сметката. Чрез мобилния си телефон можеш да му преведеш онези 10 EUR, които не са ти достигнали. "Опитваме се да направим справедливо разпределение между банки, търговци и потребители", каза още Айлаф. И двете услуги са достъпни от този месец за банките-членове на Visa в Европа. Айлиф нарече кешовите плащания "тор за сивата икономика" и посочи, че ако в България технологиите на електронното плащане навлязат по-активно, това ще възспре сивата икономика.Всеки може да изпрати средства на картодържател на  Visa чрез мобилния си телефон, ако е регистриран за услугата. Услугата е защитена и предлага възможност за изпращане на пари до контакт в телефонния указател, мобилен номер или до определен номер на карта Visa - без значение дали получателят е регистриран за услугата или не. Първоначално мобилните разплащания от човек на човек на Visa ще бъдат достъпни само на английски език посредством приложение за операционната система Android и ще позволяват трансфер на средства само в евро. Поддръжката на други операционни системи, валути и плащания в страни извън Европа ще бъде осигурена в следващите няколко месеца.


Повече подробности чете утре във в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK