Прозрачността на местните и президентските избори остава плашещо ниска

Прозрачността на местните и президентските избори остава плашещо ниска, съобщиха от "Прозрачност без граници". Според данните от най-новия им доклад индексът на прозрачността остава плашещо нисък. В България до този етап от предизборната кампания той е едва 3.34. По международните стандарти най-ниската му стойност е 0, а най-висока е прозрачността при индекс от 10.


Според проучване направено от "Алфа рисърч", поръчано от българския филиал на организацията за прозрачност, устойчив остава процентът на гласоподавателите, които са готови да продадат вота си. Те са 12% от анкетираните, като 58.1% от тях изтъкват нуждата от пари като основна причина за решението им.


Едва 4% от запитаните смятат, че отговорността за прозрачния и неоопорочен изборен процес е в ръцете на гражданите. Цената на вота варира от 30 до 50 лв., като се очаква в разгара на изборите сумата да достигне до 150 лв.


Хората в страната масово не знаят какви са източниците на финансиране на партиите. 40% от 1000 запитани в цялата страна, все още са на мнение, че юридически лица могат да правят дарения, което беше забранено в новия изборен кодекс. Според изследването на "Алфа рисърч" една пета от хората са на мнение, че изборите не се опорочават.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK