500 фирми показват новости на "Стройко 2000"

Около 500 фирми ще участват на изложението "Стройко 2000", което се открива днес в НДК. 12-13 големи фирми се завърнаха на изложението и това за нас е положителен сигнал, обяви организаторът Здравко Попов. Традиционно на изложението участват фирми от цяла Европа. Попов обясни, че мениджърите на фирмите участнички са оптимисти за пазара. "Има усещане за съживяване. През миналата година идваха мълчаливи и угрижени, а сега идват разведрени и настроени положително", обясни Попов. Една от компаниите, която е възстановила участието си на "Стройко 2000", е Festool, която предлага материали за сухо строителство, фино мебелно строителство, автобояджийство и т.н. От фирмата се похвалиха, че от май насам оборотите им растат с по 5% всеки месец. Festool има по три нови продукта всяка пролет и есен. Сега ще представи най-малък винтовърт, който е лек и лесен за употреба и за жени. Вторият новаторски продукт е специална лампа с издръжливи литиево-йонни батерии, която може да замести фенерчетата, и система за нанасяне на вакса върху мебели. Батериите може да се зареждат 70 000 пъти, подобно на батериите за мобилни телефони. Лампата разпръсква бяла светлина и може да освети помещение от 10 кв. м. Ако продуктите, които предлага Festool, са предназначени предимно за майстори, други фирми представят новости за обикновения потребител.


Картините, които топлят стените


За него са предназначени нестандартни отоплителни уреди. Картините, огледалата, полилеите, табуретките, бели и черни дъски за офиси, върху които може да се пише, може да играят роля не само на аксесоари, а и на печки. Тези отоплителни уреди затоплят с инфрачервени лъчи. Те не топлят въздуха, а твърдите тела - стени, таван, под. Уредите са и енергоспестяващи, а понеже инфрачервените лъчи топлят чрез излъчване, а не чрез конвекция във въздуха, не се разнасят частици прах. "Картините, които отопляват, може да са с изобразена творба на Ван Гог, каквато имаме в каталога си, или по избор на клиента", обясниха от фирмата вносител на австрийските уреди Redwell - българската "Рим дърво". Най-малкият отоплителен уред има цена от 230 EUR, а картините, които може да отопляват помещение от 30 кв. м, струват 1500 EUR.
Снимай крадеца


Отоплителните картини, огледала и табуретки изглеждат едва ли не като уреди на бъдещето, които са изключително полезни за живеещите по нашите географски ширини. С видеокамерата за врата, предлагана от фирма "Интеза", всеки може да заснеме крадеца и да предостави негова снимка на полицията. Камерата се монтира на шпионката, като от вътрешната страна на вратата има малък дисплей, на който се виждат снимките. "Отвън се вижда една най-обикновена шпионка и никой не може да знае, че е сниман", обясни продуктовият мениджър Васил Василев. Той обясни, че снимките може да бъдат запаметени и на микро SD карта, която има 4 гигабайта памет. Камерата се захранва с батерии АА, които издържат 1500 заснемания. Към камерата може да се добавят детектор за движение и за почукване на вратата. Детекторът за движение се активира при движение на разстояние 5 метра. Камерата има и режим "нощно виждане". Тя се предлага от няколко месеца на пазара. "Интеза" предлага и други начини за защита от крадци - шилдове за защита на патрон, така че крадците да не могат да го "изгребат" от вратата. Те може да бъдат монтирани на алуминиева и ПВЦ дограма и са подходящи по-скоро за магазини и офиси, а не толкова за врати на жилища. Фирмата ще представи на изложението и първия у нас патентован взломоустойчив сейф с противовзломна рамка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK