Употребата на тънки торбички е намаляла с до 70%

С 50 - 70% е намаляла употребата на тънките полиетиленови торбички от гражданите, съобщиха от Българската асоциация полимери. През септември производителите, които членуват в асоциацията, са спрели производството на торбичките тип потник с дебелина до 15 микрона. Причината е, че от 1 октомври те се облагат с продуктова такса от 15 стотинки. Все още търговците изчистват наличностите от по-тънките торбички и ги дават безплатно, но се очаква в скоро време заради продуктовата такса тази практика да спре.


От асоциацията разкриха, че са се договорили с екоминистерството до днес 20 октомври районните инспекции да не правят проверки в магазините дали предлаганите торбички с дебелина под 15 микрона се предлагат с цена, в която влиза продуктовата такса. През това време обаче мними проверяващи са обикаляли малки магазинчета в София, Кърджали, Сандански и Нова Загора и са обяснявали на продавачите и собствениците, че вече е забранено да се предлагат тънки торбички тип потник. Сигнали за това били получени в асоциацията. "В един от търговските обекти мнимите проверяващи дори са заплашили, че може да бъде наложена глоба от 800 000 лева", обясни изпълнителният директор на Българската асоциация Полимери адвокат Антоанета Перникова.


Според нея измамниците предвидливо обикалят малките магазинчета, защото някои от собствениците и продавачите може да не знаят за продуктовата такса, а в големите вериги това не може да се случи. "Ще подпомагаме контрола, ще сигнализираме за некоректни производители и нелегален внос, като предоставяме информация на компетентните органи, каза Александър Владимиров от фирма "Мегапорт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK