Франция и Германия се съгласиха да увеличат размера на фонда за стабилност до 2 трлн. EUR

В същото време Moody's намали рейтинга на Испания Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на Испания с две степени и подчерта, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Междувременно стана ясно, че има договореност за увеличаване на средствата в европейския фонд за финансова стабилност.


Франция и Германия се споразумяха за увеличаване на размера на Европейския фонд за финансова стабилност на два трилиона евро, съобщи британският вестник "Гардиън", позовавайки се на европейски дипломати.По-рано сумата от два трилиона долара се посочваше от редица финансисти, сред които Джордж Сорос, като достатъчна за решаване на настоящата криза на пазара на държавни облигации в еврозоната.


Общото решение на Германия и Франция за размера на Фонда ще бъде внесено на срещата на върха на ЕС на 23 октомври в Брюксел. Ако то бъде одобрено ЕС ще излезе на предстоящата среща на Г-20 с единна позиция, позволяваща на МВФ да се включи в усилията за стабилизиране на еврозоната. Следващата среща на върха на Г-20 ще се състои на 3-4 ноември в френския град Кан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK