Двудневна конференция за ядрената безопасност започва във Виена

Двудневна министерска конференция по ядрена безопасност се открива днес във Виена. Тя е по инициатива на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано по повод аварията във Фукушима и необходимостта от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност. В деня на откриването днес обръщения към делегатите ще направят генералният директор на МААЕ Юкия Амано и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.


В рамките на втората пленарна сесия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайков ще представи българската позиция по темата. Той ще очертае значението на ядрената енергетика за страната ни и региона, натрупания български опит в сектора и реалните мерки, които се прилагат за повишаване сигурността на ядрената централа в Козлодуй.


Виенският форум е своеобразно продължение на състоялата се преди десет дни в Париж аналогична среща на енергийните министри, която обсъди план от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност, предложен от френското председателство на Г8. Във Виена се очаква този документ да бъде разгледан, както и да започнат активни разговори за определяне на стандарти за безопасност на новите ядрени мощности.В рамките на конференцията се предвижда да се приеме и министерска декларация за ангажиментите на държавите и на МААЕ в областта на ядрената безопасност, информира пресцентрът на Министерството на икономиката, енергетиката и турима.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK