Coface: Състоянието на фирмите се влошава

Общо влошаване на състоянието на компаниите в Европа и САЩ отчете международната група за кредитно застраховане Coface. В последния си тримесечен анализ на риска от фирмена неплатежоспособност компанията постави 8 развити държави в списъка с негативна тенденция или под специално наблюдение, като извади някои от тях от списъка с положителна тенденция. Оценките на Гърция и Кипър пък са с един пункт по-неблагоприятни, отколкото през юни.


Криза на доверие


Икономическата ситуация наистина се е влошила през последните месеци, отчита Coface. Кризата на доверието, която се наблюдава на финансовите пазари, е започнала да обхваща и реалната икономика. Кризата в еврозоната и безизходното положение, в което се намира икономическата политика на САЩ, повишават несигурността. Това от своя страна може да накара потребителите временно да спрат да купуват и да възпрепятства инвестициите. Сериозно притеснение буди и недоверието към банките заради експозициите им в държавен дълг, което може да се отрази на достъпа на европейските компании до кредити. Понижение на банковите заеми през първата половина на 2011 г. е отчетено в Гърция, Испания, Португалия и Ирландия, но съществува риск проблемът да се пренесе и към вътрешността на еврозоната. Във връзка с това Coface отново отчита ръст на просрочените плащания, особено в периферните страни.
По-голям риск


Заради влошената икономическа и финансова ситуация Coface понижава с една степен оценката си за Гърция (от B на C) и Кипър (от А4 на B). По-голям риск от фирмена неплатежоспособност за Гърция беше отчетен и преди три месеца, когато оценката й падна от А4 на В. По-сериозното от очакваното свиване на икономиката на Гърция (4% през 2011 г.) допълнително увеличи бюджетния дефицит. Нещо повече, нарастващата вероятност Гърция да отпише по-голяма част от дълга си ще засегне инвеститорите и банките, което ще се отрази на кредитите за бизнеса. През първата половина на 2011 г. вече беше отчетен 7% спад на заемите за фирмите на годишна база.


Не е валидна


Прогнозираната преди три месеца положителна тенденция при оценката А2 на пет други страни от еврозоната пък вече не е валидна. В Германия, Австрия, Белгия, Франция и Холандия се очаква слаб растеж през остатъка от годината заради намалялата активност през второто тримесечие, влошаването на международната търговия и най-вече заради риска от нарастване на недоверието от страна на потребителите и компаниите.Coface вече е без положителни очаквания и по отношение на оценката А2 на САЩ. Причината за това е понижаването на прогнозирания растеж за 2011 г. от 1.7 на 2.2%. Липсата на политическо единство за начините за стимулиране на икономиката се отразява и върху доверието на бизнес лидерите и домакинствата. Заради очакваното свиване на икономическата активност през втората половина на 2011 и през 2012 г. от Coface прогнозират ръст на фалитите, особена при малките и средните предприятия, които и без това са засегнати от недостатъчния достъп до кредити.


Под наблюдение


Под наблюдение за евентуално понижение пък са оценките на Италия (А3) и Португалия (А4). От Coface прогнозират, че въвеждането на по-строги бюджетни мерки ще задържи италианската икономика в състояние на квазистагнация, а Португалия ще остане в рецесия не само през 2011 г., но и след това. Всичко това ще се отрази на разплащателните възможности на компаниите, което вече се наблюдава в двете страни.След фазата на подобряване"Напуснали сме фазата на глобално подобряване в поведението на разплащане, която се наблюдаваше от втората половина на 2009 г.", коментира главният икономист на Coface Ив Злотовски. По думите му доверието на компаниите намалява и това се отразява на дейността им. Липсата на политически консенсус за мерките, които трябва да се предприемат за справяне с дълговата криза в Европа и забавянето на икономическия растеж в САЩ, допълнително засилва кризата на доверие. Според Злотовски най-важното в момента е да се предотврати разпространението на заразата от Гърция към другите страни от еврозоната. Само така ще се гарантира, че икономическото забавяне няма да се превърне в рецесия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK