Еврокомисар Пиебалгс:  "Никой не се съмнява във вашата готовност за Шенген"

Страната ви трябва да направи повече, за да засили позициите си като глобален партньор за развитие, допълни още тойБългария трябва да засили ролята си в областта на  международното хуманитарно сътрудничество и да отделя повече средства за подкрепа на развитието на трети страни. Това каза Андрис Пиебалгс, член на Европейската комисия, отговарящ по въпросите за развитието, на организирана от Атлантическия клуб конференция. На среща с министър-председателя Бойко Борисов по-рано еврокомисар Пиебалгс е казал, че  България играе не по-малка роля от тази на страни като Дания, Финландия и Белгия по отношение на помощта, която предлага на държави извън ЕС за бързото възстановяване при бедствени ситуации.


Пиебалгс подчерта, че може да изглежда примамливо по време на криза разходите за чуждестранна помощ да бъдат орязани. Според него обаче това не трябва да се случва, защото освен благотворителност, отделените пари са и инвестиция в бъдещето на съседните на Европейския съюз региони, следователно и в бъдещето на Европа. По отношение на приемането на страната ни в Шенгенското пространство министър-председателят подчерта, че правителството е изпълнило всички поставени критерии и чака решението на ЕС. "Никой не се съмнява във вашата готовност, г-н Борисов. Става въпрос за външнополитически причини, които се надявам в най-кратки срокове да бъдат преодолени", обясни комисар Андрис Пиебалгс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK