България пада с две места в бизнес класацията на Световната банка

В България е лесно и бързо да вземеш кредит и да стартираш бизнес, но е трудно и бавно да вземеш разрешение за строителство и да прокараш електричество. Това са изводите от годишния доклад на Световната банка за бизнес атмосферата Doing Business 2012. Страната ни заема 59-та позиция сред наблюдаваните 183 страни, което е понижаване с две места в сравнение с миналогодишния доклад, където беше 57-ма. България обаче продължава да стои добре в сравнение с много държави от региона  Източна Европа и Централна Азия, където средният ранг е 77. Докладът анализира държавите по 10 показателя, като използваните данни са за периода юни 2010 - юни 2011 г. В тазгодишната класация Сингапур е посочен като мястото с най-добри условия за бизнес, следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания. Най-голямо подобрение отчита Мароко - с 21 места до 94-та позиция. Сериозен скок отчитат и Молдова и Македония, които се придвижват напред със съответно 18 и 12 места.


В класацията на световната банка България отчита подобрение по 4 от показателите - Прилагане на договорите", "Търговия през границите", "Плащане на данъци" и "Свързване с електричество". По показателя "Достъп до кредитиране" няма промяна в сравнение с предишния доклад, а по-ниски оценки са получени по показателите "Стартиране на бизнес", "Регистриране на собственост", "Защита на инвеститорите", "Уреждане на несъстоятелност" и "Разрешение за строеж". Авторите на доклада изясняват, че спадането в класацията по някой от показателите не значи задължително влошаването му в съответната държава, а може да се дължи на подобрение в някоя от останалите страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK