Инициативата JESSICA стартира в началото на 2012 г.

В началото на следващата година инициативата JESSICA вече ще бъде факт. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на семинар за усвояването на европейските фондове и добрите испански практики в тази област. По думите й до тогава Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) вече трябва да е избрала управителите на двата фонда, които ще отговарят за избора и управлението на проекти. Това могат да бъдат банки, инвестиционни посредници, финансови институции и др. Според предварителните прогнози към май-юни може да бъдат одобрени и първите проекти, които ще се финансират със средства по JESSICA.


Непознатото женско име


Инициативата за устойчиви инвестиции в градските райони JESSICA е част от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и разполага с бюджет от около 65 млн. лв. Чрез нея ще се финансират проекти в 7 големи града в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Средствата се управляват от ЕИБ, която трябва да избере мениджъри на два фонда за градско развитие. Единият е за столицата и ще разполага със сумата от 26 млн. лв., а другият ще отговаря за разпределението на остатъка от средствата за градски проекти в останалите 6 града. Парите по инициативата ще бъдат предоставяни под формата на заеми, банкови гаранции или дялово финансиране. Бенефициенти могат да бъдат общини, бизнесът или да се финансират идеи за градско развитие под формата на публично-частно партньорство. Едно от важните изисквания е проектите да генерират приходи, за да може вложените пари впоследствие да се върнат в холдинговия фонд и отново да бъдат използвани за други проекти. Като примерни проекти досега бяха давани изграждането на паркинги, спортни съоръжения, многофункционални културни зали и киносалони, бизнес и търговски центрове, индустриални зони и др.
Прекрояване на програмата


Министър Павлова коментира още, че със сигурност ще има "прекрояване" на ОПРР, така че част от средствата по програмата да бъдат пренасочени от едни към други по-атрактивни мерки. По думите й в момента се прави анализ за най-подходящите варианти. Целта е той да бъде предложен пред декември, за когато е насрочено провеждането на Комитет за наблюдение по програмата. Паралелно започва и подготовката на новите приоритети свързани с регионално развитие за следващия програмен период. По думите на Павлова България ще има шанс да продължи да развива пътната си инфраструктура, въпреки че за периода 2014-2020 г. сред основните приоритети на ЕС ще бъдат иновации, зелени технологии и др. Като основна причина за това тя посочи факта, че през страната минават 5 трансевропейски коридора. Пред bTV Павлова посочи, че има уверението на ресорния еврокомисар Йоханес Хаан, че парите по ОП "Транспорт" са налични и всички приоритетни проекти ще бъдат построени. "Темата, която беше засегната, че извън тези 1 млрд. EUR, по които строим тези магистрали, са ни необходими още толкова, за да изградим третия лот на магистрала "Струма" – Кресненското дефиле. Този финансов ресурс не е от програмния период 2007-2013 г., но това е ресурс, който ще имаме възможност да получим и това беше потвърдено от комисаря по регионалната политика за следващия програмен период", каза Павлова в сутрешния блок на телевизията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK