ЕС обмисля да забрани публикуването на държавни рейтинги

Европейският съюз (ЕС) обмисля възможността да се забрани на рейтинговите агенции да публикуват оценки на затруднените страни членки, съобщи Financial Times Deutschland.


Европейският комисар за вътрешен пазар и услуги Мишел Барние е изготвил проектозакон, който ще даде право на новия европейски регулатор за ценните книжа и пазарите (ESMA) временно да забранява публикуването на анализите на рейтинговите агенции за платежоспособността на конкретна страна. Според Барние публичните коментари и публикуване на оценката на държава, която преговаря за финансова помощ от спасителния фонд на ЕС или Международния валутен фонд може да има отрицателен ефект върху финансовата й стабилност.


Барние възнамерява да внесе законопроекта за гласуване най-късно до ноември. Това означава, че подобна промяна може да влезе в сила най-рано през есента на 2012 г., добавя Reuters.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK