8 месеца по-късно: Христо Грозев отвърна на удара

Частен съдебен изпълнител, придружен от полицаи и въоръжен със съдебна заповед за запор на активите на "Медийна група България Холдинг", направи опис на имуществото на пресгрупата. Екшънът, разиграл се в Полиграфическия комбинат, където се помещават редакциите на всекидневниците "Труд" и "24 часа", както и мениджмънтът на "Медийна група България Холдинг", е поредният рунд от споровете по собствеността върху печатните издания и активите на пресгрупата между Христо Грозев, от една страна, и Огнян Донев и Любомир Павлов, от друга. 


Връзване на ръцете за известно време


Със запора върху движимото и недвижимото имущество на медийната група ощетеният до момента Грозев се застрахова, че до започване на делото по същество за собствеността управляващите "Медийна група България Холдинг" Донев и Павлов няма да могат да се разпореждат с активите в полза на свързани лица. Пред в. "Пари" Грозев коментира вчера, че радикалните му действия са продиктувани от реалната заплаха за източване на активите на холдинга по един или друг начин, за която той разполагал и с документи.
Доказателство за опасенията


Подобен документ - случайно или не - се появи вчера в интернет. Според информацията в него фирма "Комерс Контакт 2010" ЕООД сключила договор за особен залог с "Уникредит Булбанк". Фирмата получава заем от 5 млн. EUR, а всички фирми от пресгрупата - "168 часа", Агенция "Стрела", "Вестникарска група България", "Печатница София", "Издателство за списания Медия" и "Медийна група България Холдинг" са солидарни длъжници по кредита. Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала на "Комерс Контакт 2010" е Стоян Венцеславов Николов. Според Грозев това е адвокатът на Любомир Павлов и син на заместник-кмета по финансите при управлението на Стефан Софиянски Венцеслав Николов.


Съдебна намеса


Първоначално адвокатите на "Медийна група България Холдинг" заподозряха, че обезпечителната заповед, с която частният съдебен изпълнител Стоян Якимов "щурмува" Полиграфическия комбинат, е фалшива. От Софийския градски съд обаче потвърдиха по-късно през деня, че на 5 октомври съдът е допуснал обезпечителна заповед за възбрана на движими и недвижими имоти, собственост на "Медийна група България Холдинг", по искане на "БГ Приватинвест ГмбХ". Възбраната е направена във връзка с обезпечаване на бъдещи искове. Вчера Павлов не беше намерен за коментар на ситуацията, но съдружникът му Огнян Донев, който пристигна за спешна среща в Полиграфическия комбинат с Павлов, заяви, че се използва дупка в съдебната система и "услужливо се прави репресия срещу българска медия". Донев описа ситуацията като "конкуренти, които се опитват по неикономически начин да извадят облаги в своя полза". По думите му с тези действия се прави опит за надделяване в предизборна ситуация. Основният акционер в "Софарма" определи действията на съда като "още едно доказателство защо Брюксел критикува българската съдебна система". Освен заповедта за запора на 18 октомври състав на СГС е допуснал и допълнителна обезпечителна мярка за особено представителство на "БГ Приватинвест ГмбХ" в управлението на "Медийна група България Холдинг".


Равен резултат, но засега..Решенията на съда са малък пробив за Грозев и  Карл фон Хабсбург, на които през март беше наложено ограничение в управлението на пресгрупата. Тогава акционерното участие в холдинга беше преструктурирано и от мажоритарен собственик на акциите чрез фирмата си "БГ Приватинвест" Грозев стана миноритарен - със 17 на сто. Той алармира, че промяната в собствеността е станала без негово знание чрез действията на Любомир Павлов, който по това време е притежавал пълномощно, позволяващо му да сключва сделки и да участва в решенията за покупко-продажба на акционерни дялове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK