Предизборната кампания почти не се е отразила на рейтингите на кандидатите

Росен Плевнелиев остава първи, Ивайло Калфин бавно върви нагоре, а Меглена Кунева надолуВ края на предизборната кампания основните  кандидати за президентските избори получават почти същата подкрепа, каквато и още преди началото на кампанията преди месец. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", направено по поръчка на в. "Дневник". Според изследването разликите в рейтингите на кандидатите спрямо септември са в рамките на един, най-много два процента. В челната тройка продължават да бъдат кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев, на БСП Ивайло Калфин и независимата Меглена Кунева. Сред тях единствено червеният кандидат Калфин е добавил още малко подкрепа.


Данните на "Алфа рисърч" показват, че единствените двама кандидати, които бележат повишение, са Ивайло Калфин и Волен Сидеров. Спрямо септември техните рейтинги се повишават съответно с 4.8 и 2.5%. Периодът на растеж на одобрението за Калфин съвпада с обявяването на неговия кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов, който е по-активен в предизборната кампания, както в страната, така и в телевизионните клипове. Сидеров пък успя да се възползва от създалата се в страната ситуация след събитията в Катуница.


Одобрението за Росен Плевнелиев слабо спада с 1.4 на сто, а това за Кунева - с 2.2%. За изминалия месец 1.7% от българските граждани са се разколебали и през октомври 42 на сто заявяват, че няма да гласуват на президентските избори. За сравнение през септември те са били 40.3%. Според резултатите от изследването президент на България няма да бъде избран още тази неделя и ще има втори тур - най-вероятно между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK