Симеон Дянков: Институциите в ЕС са неспособни да се справят с дълговата криза

Неделната среща на Върха в Брюксел трябва да даде категоричен отговор на проблемите, иначе спекулантите биха могли да злоупотребят, каза още финансовия министърСъбитията от последни месеци показват, че централните европейски институции се оказват неспособни да се справят с дълговата криза. Това каза в Берлин вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция, която изнесе късно снощи в представителството на Европейската комисия.


Неделната среща на Върха в Брюксел е важно да даде категоричен отговор на проблемите, в противен случай спекулантите на международните финансови пазари биха могли да злоупотребят, каза още Дянков. Той е на мнение, че проблемите трябва да се решават на местно ниво, като се ограничат разходите и се свият дефицитите. По думите му ако Маастрихтските критерии се спазваха стриктно, нямаше да се стигне до сегашната ситуация в Европа.


Според Дянков възможно решение на дълговите проблеми е фискалните правила да бъдат записани в националните законодателства. Това ще направи националните парламенти естествен гарант за спазването на финансова дисциплина във всяка държава-членка на ЕС, подчерта министъра.


Финансовата инжекция, с която МВФ подпомогна Гърция преди две години, не даде резултат, каза още Симеон Дянков. Той категорично заяви, че даването на пари без насрещни реформи задълбочава проблема, а не го решава. Дяков се надява през уикенда еврпйеските лидери да вземат смислено решение за Гърция. Според него частният сектор трябва да изиграе по-голяма роля при преструктурирането на дълга на Атина.     

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK