"Бобов дол", "Марица 3" и "Брикел" ще продължат да работят

Тецовете "Бобов дол", "Марица 3" и "Брикел" ще продължат да работят, въпреки че не отговарят на евростандартите за екология и България е заплашена от наказателна процедура от ЕК и тежки санкции, съобщава в днешния си брой в. "Сега". Централите  са собственост на офшорки, регистрирани основно на Сейшелските острови, но ръководствата им не са променени и така те продължават да бъдат свързвани със скандалния бизнесмен Христо Ковачки, отбелязва вестникът. Тецовете в "Бобов дол" и Димитровград вече са поискали нови разрешителни, а "Брикел" в Гълъбово дори е получила заветния документ, са съобщили от екоминистерството за вестника.


В новите книжа ведомството на Нона Караджова е записало формално изискването централите да инвестират в сероочистки. Но едва ли те имат нужните пари за това. Ковачки получи три години условна присъда за укрити данъци за 16.7 млн. лв., а наскоро от НАП съобщиха, че допълнително са открили данъчни нарушения за около 100 млн. лв. Вестникът отбелязва, че управляващите аргументират запазването на дейността на тецовете, че трябва да се запазят работните места. Освен това икономическото министерство, ДКЕВР и НЕК се опитват да докажат, че без тези мощности не може да се покрие потреблението в страната, а може да се стигне и до поскъпване на тока. Всъщност страната ни некрекъснато изнася електроенергия. В същото време енергията от трите проблемни централи е една от най-скъпите в страната, отбелязва "Сега". Държавата  позволи на "Брикел" да се възползва от изключенията в европейската директива за големите горивни инсталации, което й позволи да работи 20 000 часа до 2011 г. тецът обаче ги изчерпа през миналата година. Тогава правителството разреши на "Брикел" да работи с минимална мощност, "за да се гарантира отоплението на града". През май т. г. екоминистерството спря фабриката заради изчерпан лимит и липса на инвестиции. Три месеца по-късно дружеството обяви, че е изградило сероочистка, получи ново екоразрешително и отново заработи. Тецовете "Марица 3" и "Бобов дол" са в подобна ситуация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK