През лятото жилищата са поевтинели с 0.8%

Пазарните цени на жилищата продължават да намаляват, показват данните на НСИ. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 г. е 99.2%, т. е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.8%. На годишна база намалението е средно с 6.1%.


През третото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 20 от областните градове. Най-голямо е то в Смолян - 4.7%, Ямбол - 4.2%, и Плевен -  3.7%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове, но то е с по 1%, пака че по-скоро става дума за задържане на цените.


Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2011 г. е 901.32 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени във Варна - 1 493.33 лв./кв. м, следвана от София - 1 456.48 лв./кв. м, и Бургас - 1 184.41 лв./кв. метър.


Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове, припомнят от националната статистика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK