Част от запорираните активи вече не са собственост на "Медийна група България"

Христо Грозев очаква проверка в патентното ведомство, която да покаже дали са продадени и търговските марки на холдингаПечатарските машини от Печатница "София" вече са били продадени при влизането на частния съдебен изпълнител в сградата на Полиграфическия комбинат в сряда. Това каза съакционерът в "Медийна група България - Холдинг" Христо Грозев, който благодарение на съда успя да си извоюва право на особено представителство в пресгрупата, седем месеца след като беше изключен от нейното управление от другите двама акционери Любомир Павлов и Огнян Донев. 


Вече продадени


В сряда сутринта частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, придружен от полицаи влезе в сградата, в която се помещават редакциите на вестниците "Труд" и "24 часа" и мениджмънта на "Медийна група България Холдинг" и направи опис на имуществото на пресгрупата. За целта Якимов представи обезпечителната заповед за запор на движимото и недвижимо имущество на холдинга. "Когато съдебният изпълнител е започнал с описа на машините, са му казали да не го прави, защото те вече били продадени", заяви пред в. "Пари" Христо Грозев. На Якимов е  предоставен и договора за продажба, който е бил подписан със задна дата. Оказало се, че машините са продадени на "Комерс Контакт 2010" ЕООД. Това е същата фирма, която е изкупила кредита, изтеглен от "Уникредит Булбанк" за купуването на вестниците, а впоследствие е изтеглила заем от същата банка за 5 млн. EUR. По този заем всички фирми от пресгрупата - "168 часа", Агенция "Стрела", "Вестникарска група България", "Печатница София", "Издателство за списания Медия" и "Медийна група България Холдинг" са солидарни длъжници. Фирмата "Комерс Контакт 2010" ЕООД е собственост на адвоката на Любомир Павлов,  Стоян Венцеславов Николов. Николов отказа да коментира делата на своите клиенти, както и замесването на неговото име в скандала. "Истината ще излезе наяве тогава, когато трябва", лаконично отговори той.
Борба за търговските марки


Все още не е ясно дали са продадени и търговските марки на холдинга. Това не е могло да бъде констатирано от частния съдебен изпълнител, тъй като марките не са предмет на съдебното изпълнение. "Пуснахме обезпечителната заповед директно към патентното ведомство", коментира Христо Грозев. Той поясни, че е получил все още непотвърдена информация, че има продажба на марките "Труд", "24 часа" и "168 часа". Поради тази причина се е наложило и внасянето на заповедта за запор в патентното ведомство. "Дори да са продадени търговските марки, ако това не е влязло в регистъра на патентното ведомство, такова прехвърляне ще бъде невалидно. То става валидно само в момента на публикуването му", обясни Грозев. За вече продадените машини Грозев заяви, че те също са били запорирани въпреки промяната на собственика.


Застраховане и презастраховане


Благодарение на решението на Софийски градски съд да издаде обезпечителна заповед за запор Грозев се застрахова, че до започване на делото по същество за собствеността в "Медийна група България - Холдинг", управляващи в момента Огнян Донев и Любомир Павлов няма да могат да се разпореждат с активите в полза на свързани лица. Притесненията на Грозев след проведено частно разследване, са че има реална заплаха за източване на активите на холдинга по един или друг начин.


Съдебни


От своя страна Донев и Павлов, които управляват в момента вестниците и всички активи на пресгрупата са обжалвали в Софийския градски съд решението за  запорите. По информация на Христо Грозев обаче съдът е отхвърлил искът им за моментално обратно обезпечение. Междувременно в. "Дневник" писа, че съдебният инспекторат е започнал разследване срещу съдия Мария Георгиева от Софийски градски съд, която е издала решението фирмата на Грозев "БГ Приватинвест ГмбХ" да влезе в управлението на вестниците като особен представител. Георгиева е застрашена от уволнение, ако проверката на инспектората установи, че е виновна по 10 сигнала подадени срещу нея за периода от 2010 до август 2011 г. Констатирани са нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 г. От съдебния инспекторат са пояснили, че сред нарушенията са констатирани неспазване на сроковете, закъснение от 15 - 18 месеца по изписване на решения, нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK