Европейските банки ще трябва да наберат още 100 млрд. EUR капитал

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да накарат банките да наберат малко над 100 млрд. EUR допълнителен капитал, за да си осигурят достатъчно резерви срещу загубите от инвестициите им в гръцки дългови книжа и от нестабилността на пазарите, заяви европейски служител, цитиран от AP.


Ден по-рано (в петък) министрите стигнаха до решението, че единственият начин южната ни съседка да изплува от кризата е банките да отпишат по-голяма част от вземанията си по облигациите. В нов доклад се посочва, че гръцкият дълг вероятно ще трябва да бъде обезценен с 60%, което е доста над условно договорените през юли 21%. На преговарящи от еврозоната е възложено да подновят дискусиите с банките.


Следващата стъпка сега е банките да си осигурят необходимите буфери срещу загубите. По думите на европейския служител, чието име не се споменава, утре се очаква лидерите от еврозоната да подпишат споразумение, което да задължи най-големите банки на Стария континент да наберат 100 млрд. EUR капитал. В същото време по оценка на Международния валутен фонд необходимата сума е 200 млрд. EUR.
Съгласно новите правила банките, от чието финансово здраве зависи стабилността на цялата система, ще трябва да повишат адекватността на първичния си капитал до 9%. При последните стрес тестове, които се проведоха в ЕС през лятото, изискването за адекватност беше между 5 и 6%.


Подсилването на банките и намаляването на дълговете на Гърция са решаващи фактори за преодоляването на кризата в Европа, която застрашава да погълне и страни като Италия и Испания. Смята се, че проблемите на южната ни съседка са и причината за спада на икономическия растеж не само на континента, но и в глобален план.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK