Очаквам ръст в потреблението на горива в България  

Господин Терзиев, какви са вашите очаквания за търговията с петролни продукти в България на фона на прогнозите за по-бавен растеж от предварително очакваното?


- Търговията с петролни продукти ще продължава да расте независимо от кризата. Очаквам ръст от 0.5-1% на потреблението на горива в България през следващите 5-10 години, докато в западните страни ще има спад, защото икономиките им ще намалят значително растежа си. Тази година обаче очаквам по-слаби финансови резултати от миналата. Основната причина е, че срещаме изключителни трудности при събирането на вземанията си. Можехме през тази година да стигнем оборот от 200 млн. лв., но се ориентирахме към 167-168 млн. лв., за да намалим трудносъбираемите си вземания. При нас те са около 1.5%. Междуфирмената задлъжнялост в България е много висока и това ме кара да смятам, че кризата не е отшумяла. 


Какви са плановете ви за управление на компанията през следващите месеци?
- В съответствие с европейските директиви през следващите 12 месеца ще бъде намалена акцизната ставка на горивата за земеделските производители. Тогава тези горива ще трябва отново да се получават от данъчни складове, защото, когато са с различна акцизна ставка, те не може да се ползват с друго предназначение. На нас ще ни бъдат необходими инвестиции от порядъка на 100 хил. EUR, за да отговорим на това изискване. Поръчали сме съоръженията и до края на годината те ще бъдат в Стара Загора. Ще ги монтираме през първото тримесечие на новата година. Считам, че земеделските производители са вторият по големина потребител на течни горива и те безспорно са наш приоритет. Друго направление, в което трябва да се развиваме и занапред, е туризмът. Сега обслужваме туристическите бази в Пампорово и Велинград. По въпроса за обслужването на туризма с горива за отопление тепърва ще работим усилено. Развиваме и направление пътно строителство, защото в България предстои да се строят много пътища, за да станем привлекателни за европейските и други инвеститори. Ние сме единствената компания в региона, която може да достави и превози пътния битум до всяка асфалтова база в страната, както и да достави пътен битум от внос.


Кaкви сa инвестиционните ви планове, при условие че предвиждате развитие?


- От 2003 г. досега ние ежегодно инвестираме по 1 млн. EUR в бизнеса си. В тази връзка единственото време, в което се наложи да направим по-голяма инвестиция от 1.5 млн. EUR, беше през 2009-2010 г., когато беше променен Законът за акцизите и данъчните складове и когато Агенция "Митници" на базата на Наредба щ3 започна да изисква изпълнението на закона. Инвестирахме 700 хил. EUR, за да покрием законовите изисквания за набавяне на необходимите измервателни средства. Инвестирахме много пари и в складови бази, бензиностанции и транспортни средства. Такава беше стратегията ни. Затова сега ние разполагаме с една от водещите лаборатории за анализ на дизелови горива, биодизел и пропан-бутан в България, което е нашата гордост. Инвестирахме повече от 200 хил. EUR в създаването на тази лаборатория през 2010 г. Тази инвестиция ни дава голяма сигурност в продукта, който пускаме на пазара. Затова сега ще са ни необходими доста по-малко средства, за да отговорим на всичките нови нормативни и пазарни изисквания.Коя е "Зара"


"Зара" е група от фирми, създадени през 1991 г. с основен предмет на дейност търговия и услуги в сферата на горивата и нефтопродуктите. В "Зара" са обединени 4 фирми - "Зара Е" е компания за търговия на едро, в "Зара Газ" са обектите на дребно, "Зара Юг" е инвестиционна компания, която се занимава с недвижимото имущество на групата, а "Зара" АД е финансовото й дружество. Фирмите са основните играчи на регионалния пазар на горива в Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Габрово и Велико Търново. Компанията приключи 2010 г. с над 3 млн. лв. печалба. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK