Хаосът - новият изборен ред

Тотален провал с организацията на изборите - и в целия период на подготовка, и по време на изборния ден, и най-вече след обявяването на края му. Тази диагноза за работата на Централната избирателна комисия (ЦИК) и общинските избирателни комисии бе поставена както от отделни граждани и неправителствени организациии, така и от почти всички основни участници в изборите. Без управляващата партия, разбира се. Според изказвания на представители на ГEРБ изборите са организирани много добре. За друго говореха обаче многобройните сигнали и репортажите на медиите.


Кошмарна нощ


Най-обезпокоителна бе картината в малките часове на нощта в неделя срещу понеделник при предаването на изборните протоколи в Общинската избирателна комисия в София, която се помещава в столичната зала "Универсиада". Там представителите на комисиите чакаха с часове реда си. Залата бе отцепена от полиция и медиите не бяха допускани вътре. Въпреки това камерите успяха да запечатат крясъщи и истерии, истории за припаднали граждани и дори случаи на хора, които се отказаха да чакат и тръгнаха за домовете си с протоколите и чувалите с бюлетините. Нещо, което е напълно недопустимо и компрометира вота. Други представители на изборните комисии разказаха как са били блокирани в самите комисии до 3 часа сутринта в понеделник, когато са били извозени за предаване на протоколите.
"Отцепване" на проблема


Хаосът и предаването на бюлетините продължиха и в понеделник. Полицията бе отцепила целия район около зала "Универсиада" и не допускаше дори журналисти в широкия периметър. Отклонено бе и движението, дори градският транспорт пропускаше спирките в района. Макар и в София неразборията да беше най-голяма, подобна картина имаше и в други градове, например в Бургас. "Изборният кодекс предвижда процедура по предаването на изборните книжа и документи. Тя трябва да бъде съблюдавана. Членовете на секционните комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи", коментира говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя обаче така и не обясни защо въпреки това се стигна до подобен хаос, който бе наречен безпрецедентен от  дългогодишни участници в секционните комисии.


100% грешки


Обяснението за бавните процедури на представителите на общинските комисии бяха големият брой документи и фактът, че те масово са били пълни с технически грешки в цялата страна.Общинската избирателна комисия в София съобщи, че грешки има в над 80% от протоколите. От Институт "Отворено общество" пък съобщиха, че нарушения в изборния ден са регистрирани в 44% от секциите, а броят им в София е изключително голям. Макар и повечето да са дребни, има и немалко сериозни сигнали и е редно на места вотът да се касира, обявиха от организацията. На този фон не е учудващо и че партии и формации поискаха или обмислят да поискат касация на вота. Веднага след края на изборния ден това направиха "Зелените", а по-късно и БСП, СДС, РЗС и щабът на Алексей Петров обявиха, че обмислят тази стъпка.


Груби нарушения


През целия изборен ден медиите показваха опашки и горещи точки, в които стотици хора не успяха да стигнат до урните заради недостиг на време и лоша организация. Репортаж разкри и как в с. Тънково, Несебърско, служители на комисията са събирали личните карти и са записвали данните на стотици чакащи, които обаче впоследствие така и не са успели да гласуват. Какво се е случило с данните им и дали не е злоупотребено с тях, е въпрос без отговор. За подобни случаи е докладвано и от други населени места.


Провал


Към целия този хаос се прибавят и проблемите по подготовката на изборите - липсата на прозрачност в ЦИК, съмнителните решения на централната и областните комисии по редица казуси с регистрацията на кандидати, забавянето на бюлетините и почти липсващата информационна кампания за гражданите. Както и многобройните сигнали за купуване на гласове в цялата страна. Явление, срещу което не видяхме някаква система за противодействие от органите на реда или дори воля за справяне с проблема. И макар че чуждестранните наблюдатели се изказаха по-скоро позитивно за проведените избори, няма да е пресилено, ако признаем, че това бяха може би най-лошо организираните избори в новата история на България. ------


Жалби и искане за анулиране на вота


Всички опозиционни партии бяха единодушни, че това са най-лошо организираните избори в новата история на България. Засега една партия - "Зелените", официално поиска вотът да бъде касиран, но същото обмисляха да направят и още поне четири други участници във вота - СДС, БСП, РЗС и щабът на Алексей Петров, макар и към момента да няма друго официално искане за касиране на вота. Причината са множеството нарушения при проведения вот. Партия "Зелените" внесе искане в ЦИК за анулиране на резултатите от вота заради редица нарушения, както и заради фактът, че хартията за бюлетините е с по-ниското съдържание на целулоза и прозира. Според партията това е умишлено. От предизборния щаб на БСП в София пък са изпратили жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) заради начина на организиране и провеждане на президентските и местните избори в столицата, което създавало реални предпоставки за опорочаване на изборите.   От БСП-София настояват за спешни решения и мерки за въвеждане на ред и организация от ОИК-София. Те съобщиха, че са получили над 100 сигнала за изборни нарушения. Те припомнят, че в хода на кампанията имаше над 250 жалби към ЦИК и над 150 до ВАС.Немалко сигнали са подали от управляващата партия ГЕРБ. Засега оттам обаче нямат никакви претенции към организацията на вота."За повече от 100 общини имаме конкретни данни за подмяна на бюлетини. Такова опорочаване на вота за тези 22 години никой не си е позволявал да прави", коментира и лидерът на РЗС Яне Янев. "Ако Росен Плевнелиев спечели изборите, в страната ще има предсрочни избори", заяви от своя страна Алексей Петров, издигнат от инициативен комитет.


----


Рекорден брой сгрешени протоколи в София


Масови технически грешки в документите били причината за бавното им обработване. Възможно е ново преброяване на част от бюлетините


В 80% от протоколите за гласуването в София са допуснати технически грешки, което е причина за бавното обработване на документите, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в столицата (ОИК) Марина Белчева по повод хаоса при приемането на изборната документация от секционните комисии.Ситуацията в София беше обсъдена на извънредно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). От него стана ясно, че е възможно да се наложи ново броене на голяма част от бюлетините в София.


Нямало опорочаване на вота


Марина Белчева от своя страна оправда високия брой допускани грешки с това, че се работи по нова нормативна база и избори "три в едно". По думите й  вотът на софиянци не е опорочен, тъй като грешките били изцяло технически и по никакъв начин не влияят на изборния резултат. Тя допълни, че основната причина за бавното обработване са и множеството протоколи, които се попълват при тези избори - максимум четири на брой, тъй като в част от 1454-те секции в София се произвеждаха и избори за кмет на кметство.Белчева обаче отказа да коментира дали причините за бавната обработка се дължат и на лоша организация от страна на комисията.


Твърде сложно


По-рано в понеделник пък секретарят на ОИК Диана Тонева обясни, че първите проверки на комисията в София са показали 100% сгрешени протоколи. Впоследствие грешките са били отстранени и протоколите са били потвърдени. И по нейните думи обаче тези грешки не можело да повлияят на изборните резултати. Въпреки това не е изключено да се стигне до ново броене на бюлетините в София, стана ясно след заседанието.Хаос при приемането на бюлетините имаше и в Бургас. Там също са регистрирани много грешки в протоколите от преброяването на бюлетините."Всичко беше твърде сложно организирано. Тази излишна бумащина, която се създаде, това влачене на чували беше абсолютно излишно. Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията, в която бяха поставени", каза още Диана Тонева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK