Бюджет 2012 залага 2.9% ръст на БВП и 1.35% дефицит

Министерството на финансите (МФ) представи днес за междуведомствено съгласуване и пред социалните партньори законопроекта за държавния бюджет на България за 2012 г., съобщиха от ведомството.


Макроикономическата прогноза за растежа на националната икономика е ревизирана заради последните икономически и финансови събития в европейски и световен мащаб и предвижда ръст на БВП от 2.9%. Проектобюджетът залага дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 1.35% от БВП. Планираната фискална позиция през 2012 г. се предвижда да бъде постигната при приходите по КФП от 35.2% от БВП и разходите от 36.5% от БВП.


При разработването на бюджетната рамка за 2012 г. усилията са насочени към обезпечаване със средства на програми и дейности в областта на образованието и културата за сметка на редуциране на средствата за отбрана, сигурност и вътрешен ред, акцентират от МФ.


Паралелно с бюджетната процедура МФ постигна консенсус в рамките на широк политически диалог за фискалните правила, обединени в "Пакта за финансова стабилност". Те гарантират в дългосрочен план макроикономическа и финансова устойчивост на страната, коментират от финансовото ведомство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK