Икономическото министерство предлага сезонен туристически данък за хотелите

Сезонен туристически данък за хотелите, които не работят целогишно предлага Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Промяната е заложена в новия Закон за туризма, който трябва да бъде гласуван в началото на следващата година, съобщи bTV. Автор на промените е икономическото министерство, което обаче вече изрази опасения, че новият сезонен данък може да се превърне в законова вратичка и някои хотелиери да скъсят умишлено сезона си, за да плащат по-малко данъци.


В момента данъкът в селския и алтернативния туризъм е минимум 30% върху заетостта на базата на хотела. Те обаче успяват да запълнят едва 10-15%. Предложеният сезонен налог позволява тези хотелиери да обявяват пред общината и данъчните период, през който сезонният им обект няма да работи и през това време да не им се начислява данък. Именно това поражда съмнения за злоупотреби и умишлено съкращаване на сезона.


Според Националния борд по туризъм обаче става дума за възможност за облекчаване на бизнеса, който ще има ползи и ще мултиплицира този положителен ефект, а няма да го използва промяната като вратичка. След приемането на новия Закон за туризма България ще бъде разделена на туристически райони. В нормативния документ са разписани също по-високи прагове за обезщетяване чрез застраховката "отговорност на туроператор". Данните за лятото тази година показват ръст на туризма у нас, като през август страната ни е била избрана за почивка от 5% повече чуждестранни туристи. Приходите пък за същия месец са се увеличили с 5.2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK