Saab отказа селката с Youngman и Pangda

Шведският автомобилостроител Saab съобщи, че прекратява инвестиционната сделка за 245 млн. EUR с китайските компании Zhejiang Youngman Lotus Automobile и Pangda Automobile Trade. През юни собственикът на Saab - Swedish Automobile (Swan)подписа предварително споразумение с китайските инвеститори за продажба на 53.9% от компанията, чрез която тя трябваше да бъде спасена от фалит. Производството в завода на Saab фактически е спряно от април, тъй като компанията не успява да се разплати с доставчиците и служителите си.


Неприемливо предложение


Автомобилостроителят дори получи първият транш от Zhejiang Youngman по-рано през месеца, но късно в неделеля от Saab обявиха, че прекратяват споразумението. Като причина бе изтъкнато, че Pangda и Youngman не са успели да потвърдят ангажимента си за капиталови инвестиции, както и за втората сделка по мостовото финансиране. Китайските инвеститори са предложили алтернативна сделка за цялостно закупуване на Saab, което е неприемливо за собственика Swan. "На 19 и 22 октомври Pangda и Youngman  представиха на Swan условни оферти за алтернативна сделка за покупка на 100% от акциите в Saab Automobile, което са неприемливо за нас", заявиха от компанията. От Saab обаче увериха, че разговорите ще продължат.
Защита от кредитори


Решението идва в критичен момент за компанията и поражда нови съмнения за бъдещето й. През миналата седмица назначеният от съда администратор на компанията поиска да се вдигне защитата на Saab  от искания за фалит. Компанията получи разрешение за доброволно преструктуриране на бизнеса през септември, което трябваше да му осигури тримесечна протекция от кредиторите. От Saab обявиха, че ще обжалват подобно решение и поискаха администратора да бъде сменен.  "Провала на сделката може би е хубаво нещо, защото Youngman и Pangda Saab не могат да спасят Saab независимо колко инвестират", коментира Джон Зенг, анализатор от IHS Global Insight, цитиран от Bloomberg. Той изтъква, че само голям производител на автомобили би могъл да съживи компанията, тъй като освен просрочените задължения, тя има и проблеми с брандирането и технологите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK